Home

Achtergrond

SLC Agricola boekt verlies

De grootste akkerbouwfirma van Brazilië, SLC Agricola, heeft het afgelopen jaar een verlies geboekt van 8,2 miljoen euro (19 miljoen reais), tegen een winst van 4,6 miljoen euro (11,2 miljoen reais) een jaar eerder.

De omzet van het aan de beurs van Sao Paulo genoteerde bedrijf nam 40 procent toe tot 247 miljoen euro (597 miljoen reais). Het totale areaal mais, soja, katoen en koffie nam 2,6 procent toe tot 225.000 hectare en zal dit jaar waarschijnlijk enkele tientallen procenten gaan toenemen.

SLC Agricola zag het resultaat dalen door lager dan verwachte opbrengsten per hectare, stijgende kosten voor logistiek, hoge financieringslasten en afgewaardeerde voorraden. In totaal stegen de kosten met 31 procent. Daar stond "slechts" een 6,1 procent hogere productie dan een jaar eerder tegenover. De firma profiteert wel van 32 procent lagere prijzen voor kunstmest, en 27 procent lagere prijzen van gewasbeschermingsmiddelen. Ondanks de tegenvallende resultaten wil SLC Agricola her areaal sterk uitbreiden om schaalvoordelen te pakken en een meer interessante partij te worden voor grote internationale afnemers.

De volumes die het bedrijf wegzet zijn al behoorlijk. In totaal produceerde SLC Agricola, dat zich toenemend richt op de lucratieve Europese en Japanse markt, 332.000 ton soja, 215.000 ton mais, 95.000 ton katoen en bijna 1700 ton koffie. In de jaren 2006, 2007 en 2008 steeg het areaal onder controle met respectievelijk 12, 43 en 31 procent. Het bedrijf is gevestigd in de meest Zuidelijke Braziliaanse deelstaat, Rio Grande do Sul.

Of registreer je om te kunnen reageren.