Home

Achtergrond 263 x bekeken 2 reacties

Rusland bloem in knop voor export tuinbouw

"From Russia with love'' is dit jaar het thema van de Keukenhof, maar de liefde komt niet van een kant. Bollenkwekers kijken verlekkerd naar de groeikansen die de Russische markt biedt.

Nederland is met afstand de grootste leverancier van bloembollen aan Rusland en de afgelopen jaren is de export verdrievoudigd tot 25 miljoen euro, ofwel bijna 130 miljoen bollen. Vorig jaar viel als gevolg van de economische crisis en de koers van de roebel de export sterk terug, met circa 20 procent. De laatste maanden trekt de markt weer aan. Het lijkt erop dat de Russen de draad van voor de recessie weer oppakken. De koopkracht van de gemiddelde Rus is sinds 2001 verdubbeld en na een slecht 2009 ziet Iwan Modaal de koopkracht naar verwachting weer stijgen.

"Rusland is een afzetmarkt met perspectief'', meldt het Productschap Tuinbouw. En dat geldt niet alleen voor de Nederlandse tulpen, maar ook voor de Nederlandse sierteelt en de telers van groenten en fruit. De productie in Rusland zelf is lang niet toereikend om aan de groeiende vraag in dat land te voldoen. Zo steeg in vijf jaar tijd de invoer van verse groenten in Rusland met 60 procent. Op deze importmarkt moet Nederland concurreren met onder meer China en Azerbeidjan.

Vooral de hoofdstad Moskou lijkt een interessant jachtgebied voor de agrarische export. Daar stijgt de koopkracht harder dan gemiddeld en er wonen ongeveer 12 miljoen mensen bij elkaar, meer dan in heel België, Portugal of Hongarije.

De export van groenten en fruit naar Rusland steeg van 140 miljoen kilo in 2000 naar 210 miljoen kilo in 2008. Vorig jaar was er een flinke daling naar 145 miljoen kilo, maar na deze vermindering met meer dan 30 procent, breekt voor de Nederlandse tuinbouw weer een lentezonnetje door.

Administrator

Laatste reacties

  • no-profile-image

    gert

    Rusland is een belangrijk olie- en gasexportland,dit betekent veel koopkracht voor de consument in Rusland

  • no-profile-image

    Zembla de Rus

    Dat is dan leuk.Er is eigen niets aan de hand in de tuinbouw. Gewoon de tijd afwachten en de omzetten gaan weer sky high.

Of registreer je om te kunnen reageren.