Home

Achtergrond 808 x bekeken 4 reacties

'Ruimte voor Ruimte goed voor milieu en bouw'

Het milieu heeft de voorbije tien jaar veel baat gehad bij de Regeling Ruimte voor Ruimte.

Dat stellen de provincies Gelderland, Limburg, Noord-Brabant, Utrecht en Overijssel dinsdag in een gezamenlijke verklaring. Ook de bouwsector had profijt van de regeling.

Op het platteland in de vijf provincies is er in tien jaar tijd ruim drie miljoen vierkante meter stalruimte gesloopt. Dat staat gelijk aan zesduizend voetbalvelden ruimte die is teruggegeven aan het landschap, aldus de provincies.

Meer dan 4100 boeren namen deel aan de regeling. Zij stopten met het houden van varkens en kippen. De Nederlandse varkensstapel telt daardoor één miljoen dieren minder. Het landelijk mestoverschot daalde door de regeling flink.

De Regeling Ruimte voor Ruimte van de rijksoverheid en de provincies ging in 2000 van start. Oude stallen werden opgekocht en gesloopt om het platteland een mooier aanzicht te geven. De regeling viel samen met de Regelingen Beëindiging Veehouderijen, een gevolg van de varkenspest van 1997.

De effecten van de regelingen staan beschreven in woensdag verschijnende boek De Fluisterrevolutie op het Platteland. In het boek komen onder anderen oud-minister Laurens Jan Brinkhorst van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij en huidig demissionair minister Gerda Verburg aan het woord. Ook gedeputeerden uit de vijf provincies geven hun mening.

Provincies en gemeenten financierden de sloop van oude stallen en schuren. De overheden verdienden dat geld weer terug door elders woningen te bouwen.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Frits

  Een succes noemen ze het. Ik noem dit al jaren een regelrechte ramp. 3 miljoen vierkante meter staat ongeveer gelijk aan 3500 woningen die bijgebouwd zijn in het agrarisch productiegebied, tel hier de 4100 stoppers erbij op.Tja, deze wonen niet in een tent maar in een woning en neem zekerheidshalve 10% dienstwoningen mee. Totaal kom ik dan op 8010 BURGERwoningen in een gebied dat vooral bestempeld STOND als agrarisch productiegebied. Dat is de hoeveelheid van een flinke stad.

 • no-profile-image

  Harm

  Met de rood voor rood regeling heeft de politiek een ander wapen in de strijd tegen de boeren. Door een boer te vervangen door twee burgers, wordt de weerstand tegen de zittende boeren in een klap verdubbeld. Zelfs stoppende boeren draaien 180 graden wanneer op het erf een burger zijn intrede doet. Het bouwen van een nieuwe stal is ook goed voor de bouw en het milieu.

 • no-profile-image

  a hamstra

  goed gedaan, nu de crisis nog , eerst de boer uithongeren, en dan een worst voor houden,geld terug verdiend??? wat een onbenul. een bedrijfstak met veel export naar de donder helpen, linkse milieu idioten.

 • no-profile-image

  a hamstra

  goed gedaan,nu de crisis nog. eerst de boer uithongeren ,en hem dan een worst voor houden,wat een gelul geld terug verdiend. een bedrijfstak met veel export
  naar de donder helpen.linkse idioten..

Of registreer je om te kunnen reageren.