Home

Achtergrond 168 x bekeken

Ruim 400 projecten door Mensenrechtenfonds

Het Mensenrechtenfonds dat minister Maxime Verhagen (Buitenlandse Zaken) heeft ingesteld, steunt inmiddels meer dan vierhonderd projecten in ongeveer zestig landen.

Het gaat vooral om lokale projecten die erop gericht zijn de mensenrechtensituatie in een gebied of voor een groep mensen te verbeteren.

Dat heeft de demissionair bewindsman vandaag gezegd in het Anne Frank Huis in Amsterdam, waar hij de mensenrechtenrapportage 2009 presenteerde. Mensenrechten spelen een hoofdrol in het beleid van Verhagen, die in november 2007 een strategie uitbracht waarin 102 concrete doelstellingen staan.

Verhagen zei dat de inspanningen om mensenrechten overal bij regeringen ter sprake te brengen, hebben bijgedragen aan enkele successen. Hij wees op de Afghaanse journalist Perwiz Kambakhsh die ter dood was veroordeeld wegens godslastering maar onder internationale druk werd vrijgelaten. Ook het blijven hameren op de arrestatie van Radovan Karadzic, de ex-president van Republika Srpska, heeft volgens de minister geleid tot zijn uitlevering.

Verder wees hij erop dat inmiddels 67 landen een verklaring hebben ondertekend tegen de discriminatie van homo's en lesbiennes. Die verklaring is mede door Nederland tot stand gekomen.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.