Home

Achtergrond

Rubens-telers vinden uitbetaalprijzen te laag

Rubens-telers zijn ontevreden over de uitbetaalprijs van dit seizoen.

De nettotelersprijzen verschillen per bedrijf, maar liggen onder de kostprijs en zijn lager dan vorig jaar. Dat blijkt uit een rondgang langs telers die leveren aan The Greenery (Coforta). De afzetorganisatie verkoopt het gros van de Rubens-appels.

Telers willen daarom uitleg van Inova Fruit en The Greenery-verkopers. "Ons is altijd gezegd dat Rubens zich moest positioneren op hetzelfde prijsniveau als Jazz en Pink Lady, maar het is vreemd dat de prijzen in de buurt komen van Elstar en Jonagold", verzucht Pieter Vernooij uit Vleuten. Hij houdt een nettoprijs van circa 25 cent per kilo over, terwijl de kostprijs gemiddeld tussen de 40 en 45 cent bedraagt. Vorig jaar ontvingen telers gemiddeld 50 á 60 cent.

Ook telers in de polder en in Zeeland klagen over het lage rendement. De Zeeuwse teler Mart Riemers krijgt ongeveer 36 cent per kilo terwijl dat volgens hem het dubbele moet zijn.

Negatieve prijsspriaal in appelmarkt

Een verklaring voor de lage prijzen is niet helemaal duidelijk. "Het mes snijdt aan twee kanten. Enerzijds is de negatieve prijsspiraal in de appelmarkt als argument aan te voeren", zegt Cees Masteling uit Kraggenburg. "Maar ik had altijd begrepen dat clubappels daar minder last van hadden. Anderzijds kunnen het de kosten zijn. Ik ben benieuwd naar de uitleg." Eind vorig jaar meldde The Greenery nog dat de verkochte volumes op dat moment even groot waren als over het vorige seizoen. Dat duidt mogelijk op lagere verkoopprijzen of hogere kosten.

Binnenkort evalueren Inova Fruit, de afzetorganisaties en telers het seizoen. Masteling, tevens voorzitter van telersvereniging Rubensco, vindt dat het afzetsysteem en de afzetkanalen tegen het licht gehouden moeten worden. "We hebben enorm veel geïnvesteerd in de teelt van Rubens, wij lopen de risico’s en krijgen de lage rendementen op ons bordje." Masteling pleit daarom voor meer zeggenschap en regie over de afzet.

The Greenery wil nog geen commentaar geven. Ze wacht tot Inova Fruit alle data over het Rubens-seizoen verzameld en geanalyseerd heeft.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.