Home

Achtergrond 444 x bekeken 18 reacties

Rol van de vrouw neemt toe

Vrouwen nemen een steeds belangrijker positie in de agrarische sector in.

Volgens voorlopige cijfers uit de landbouwtelling over 2009 is 40,5 procent van de ondernemers vrouw. In 2000 was 34,6 procent van de bedrijfshoofden of meewerkende echtgenoten vrouw.

De statistieken zijn waarschijnlijk een onderschatting van de werkelijkheid, omdat bij meer bedrijfshoofden (bijvoorbeeld man-vrouwmaatschappen) alleen de eerstgenoemde als bedrijfshoofd in de statistieken terechtkomt.

Het tweede bedrijfshoofd komt als meewerkend echtgenoot in de cijfers. Volgens de cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek zijn van de 68.882 bedrijfshoofden 3.931 vrouw. Van de 43.173 meewerkende echtgenoten (mannen en vrouwen) zijn er 1.727 man.
Wereldwijd komt de ongelijkheid tussen mannen en vrouwen op het platteland vooral tot uiting in het grondbezit. Volgens de wereldvoedselorganisatie FAO is de belangrijkste hindernis voor vrouwen dat ze niet of te weinig toegang hebben tot grondbezit.

De FAO heeft recentelijk een nieuw overzicht gepubliceerd waaruit duidelijk wordt dat in een groot aantal landen vrouwen worden achtergesteld.

Dat leidt tot sociale en economische ongelijkheid, aldus de FAO die vandaag in het kader van de honderdste internationale vrouwendag extra aandacht vroeg voor de positie van vrouwen in het door een aardbeving getroffen Haïti. De FAO wil er samen met andere internationale organisaties werken aan de opbouw van de landbouw en het platteland.

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Coco

  De man is het hoofd en de vrouw het nekje waar alles op draait. Dat hoeft niet in de cijfers, maar dat weten wij vrouwen zo wel.

 • no-profile-image

  Patrick

  @Boer, In, wel het is een synoniem, dus je weet het nooit met synoniemen. Verder denk ik ook dat er veel wijze mannen zijn. Maar over het algemeen denk ik dat tijdperken die gedomineerd worden door mannen vaak zeer destructief zijn, door zwaar mannelijk gedomineerde religies en geloofsystemen, en dat geeft vaker oorlogen en nog meer geheime en dubbele agenda's. Vrouw gedomineerde tijdperken zal ook zijn problemen hebben. Maar een mix lijkt mij het beste. En we komen uit zeer zware en donkere man gedomineerde tijdperken dus voordat er een balans is is er nog een weg te gaan.

 • no-profile-image

  geruimd bedrijf

  Laat FAO hier maar eerst beginnen met de opbouw van de geruimde geitenbedrijven. Deze zijn ook ten dode opgeschreven.
  Deze oproep wordt gedaan door een vergeten agrarische onderneemster , in het kade van hondertste internationale Vrouwendag.

 • no-profile-image

  Wie wordt er

  In veel arme landen is het de vrouw die het werk op het land moet doen , en daarnaast nog voor gezin zorgen . Zij heeft invloed op het land (bedrijf ) , maar moet hard werken en heeft uiteindelijk weinig of niets te vertellen . Want zij is blij dat ze met schrale opbrengst gezin in leven kan houden .Haar man moet voor een honger loontje ver weg gaan werken en draagt dus weinig bij aan gezins onderhoud .De vrouwen bij ons worden mede onderneemster en krijgen daardoor volgens de regels meer invloed in de landbouw . Als mede onderneemster is ze mede verantwoordelijk en aansprakelijk voor het bedrijf . Als fout gaat wordt ook zij aangesproken en kan ze ook dokken . De bank heeft meer zekerheid en de boer een goedkope knecht . Want als minder gaat kan nog altijd een van twee gaan werken om proberen de zaak recht te houden . Dan heeft de vrouw veel invloed , maar zou deze net zo graag inleveren als de arme vrouw . Dit voor een beter leven . Het zal zo op de meeste plaatsen niet gaan , gelukig . Maar wat ik wil duidelijk maken is dat invloed ook niet altijd zalig makend is .

 • no-profile-image

  Patrick

  @ Piet, precies, wie dan leeft zal het weten, waarschijnlijk maak ik het nog wel mee, dat er een prima balans komt EN verantwoordelijkheid voor de planeet genomen wordt, wat dus respect op zal leveren voor culturen en verschillen. Vrouw gedomineerde tijdperken zijn ook geen pretje, want dat loopt ook uit de hand. Maar man gedomineerde tijdperken is veel, veel erger. Dus moet er nu maar eens wat anders gebeuren en een juiste balans gevonden worden. Wel komen we uit een zwaar man gedomineerd tijdperk, met zware religieuze dogma's en geloofsystemen. Pure Dark Ages, vooral in Europa, Vaticaan zijn geen lievertjes, inquisitie, heksen verbranding. De SGP is ook nog een laaste vb, Bas vd Vlies lijkt me nu zo'n wijs man, waarom past ie zijn partij niet aan naar moderne tijden. Ik zou hem willen vragen omdat te doen, je kunt niet eeuwig achterblijven en claimen dat vrouwen bij schepping ongelijkwaardig waren en dus zijn. Ik zou Bas willen vragen, waarom spreekt die god in de bijbel over wij in het paradijs, als ie claimt dat ie de enige creator is, wel een beetje vreemd, en lijkt mij een erg onzekere god die aanbeden wil worden. En waarom er voor de grootste hoofdrol speler in de Bijbel, Jezus, niets over zijn eerste 30 jaar in dat boek staat. En er zijn 1000 varianten op de figuur Jezus, dat als ie terug kwam, waarom zou ie, maar dat ie gelijk een leger begint en al die kerkelijke wijsneuzen eens even op zijn plek gaat zetten. Wel, dat is mijn mening, ik respecteer iemands anders mening natuurlijk.

 • no-profile-image

  gert

  In veel ontwikkelingslanden zijn de vrouwen de drijvende kracht in de landbouw.

 • no-profile-image

  oudere

  Onderschat men nu niet de rol van de vrouw in het verleden . Toen waren er geen man vrouw maatschappen . Er was gemeenschap van goederen of huwelijkse voorwaarden . Bij huwelijkse voorwaarden was meestal de man eigenaar van bedrijf maar soms was bedrijf eigendom van de vrouw . Bij de toen wat grotere boeren had men meestal een knecht en een meid . Die boer en boerin bij het werk hielpen . Maar bij de gewone boer moest meestal de vrouw achter ook mee helpen en had zij meestal ook nog een groot gezin waarvoor ze moest zorgen . Toen was boeren werk nog echt zwaar werk en had men geen vol automatische wasmachine , mixer ,diepvries enz. Dus binnen had zij ook nog een zware taak .Dit was meestal bij middenstanders ook zo . Dus toen was bij de boer en kleine zelfstandige de rol van de vrouw in het bedrijf zeer belangrijk , Zij hield gezin draaiende en heild zo de man zijn rug vrij zodat deze volop tijd aan bedrijf kon besteden , En bij enkele werkzaamheden hielp zij hem mee of voerde zij elke dag uit .Dus de vrouw was zeer belangrijk , Nu is zij meestal mede onderneemster in de praktijk of op papier voor de fiscus .Soms werkt ze mee soms doet ze alleen maar de administratie en boodschappen voor bedrijf . Maar beslist bij grotere dingen meestal mee of die wel of niet gebeuren , Tegen woordig is men meestal op huwelijkse voorwaarden getrouwd om zo elk hun eigendomen veilig te stellen als relatie stuk loopt . Dus vroeger belagrijke rol vrouw noodzakelijk voor bestaan bedrijf , Nu rol van de vrouw meer zakelijk als fiscaal onderneemster , en daardoor meer invloed op beslissingen die genomen worden .

 • no-profile-image

  Wie IS

  Patrick Je zult wel gelijk hebben . Er zijn op de wereld nog veel volkeren en wat landen waar de afstaming via de vrouwelijke lijn verloopt.En de vrouw het gezinshoofd is , maar buiten huis de mannen het openbaar leven bepalen. Dit geeft al aan dat waarschijnlijk de vrouwen hier heel vroeger veel invloed of macht gehad hebben . En bij enkele heel kleine volkeren komt het nog voor dat vrouwen de baas in gezin en volk zijn en de man haar moet gehoorzamen . Van deze volkeren hoor of lees je nooit niets . Dit betekent dat zij nooit bij onregelmatig heden betrokken zijn . En dus wat jij stelt minder of niet destructief zijn .Maar jammer genoeg stilletjes verdrongen worden door op rukkende moderne wereld .In onze maatschappij zijn er al veel gezinnen waar de vrouw de baas is , en dus via de man zijn bedrijf en of via prive koop beslissingen waar over zij beslist ook al invloed heeft . In de landbouw zal dit niet anders zijn dan in een gemiddelt gezin . Maar als men van alle voordelen wil gebruik maken kan een man vrouw maatschap fiscaal voordeel op leveren . Maar dat wil niet zeggen dat de invloed meer wordt , deze was er waarschijnlijk al voordat vatsgelegd werd in maatschap.

 • no-profile-image

  katja

  Je zus is ook een vrouw!

 • no-profile-image

  wandelaar

  Tegen de tijd dat de laatste boer door Verburg om zeep geholpen wordt, helpt zij al haar vriendinnen aan een agrarisch startbedrijf. Mooie binnenkomer Gerda!

 • no-profile-image

  boer

  Het maakt allemaal niet zoveel uit wie "de baas" is, of mag zijn. Zolang men elkaar maar respecteert, naar elkaar luistert en samenwerkt. Maar dat geldt voor zoveel partijen.

 • no-profile-image

  boer

  ik heb idd geen drang om een planeet te vernietigen, waarom jullie, mannen wel, Patrick (ik neem aan dat jij, gezien je naam, van het mannelijke geslacht bent)

 • no-profile-image

  katja

  Riet het nekje wil wel, maar het lijf van het hoofd doet het niet!

 • no-profile-image

  Piet

  Patrick als alle ellende in de wereld zou verdwijnen als de vrouwen meer te zeggen haden of helemaal de baas waren . Dan zou ik zeggen van af vandaag zijn de vrouwen de baas en hebben de mannen maar te luitsteren . Maar helaas zal dit niet kunnen en waarschijnlijk ook niet op gaan . Als we de laatste eeuw bekijken is de rol en invloed van de vrouw al flink verandert . Als deze ontwikkeling zig doorzet kan het over 100 jaar zomaar zijn dat de vrouwen meer te vertellen hebben dan de mannen en dat het dan normaal is dat de vrouw de baas is. En de man zig gewoon voegt in zijn odergeschikte rol zoals de vrouwen in verleden ook gedaan hebben . Als de maatschappij er beter van wordt hebben zowel man als vrouw daar beide profijt van . Wie dan leeft zal het weten .

 • no-profile-image

  Patrick

  Goede zaak en goede ontwikkeling.
  Een wisselwerking is altijd goed. Wel hebben over het algemeen vrouwen gevoelsmatig iets meer met langdurige visies en rentmeesterschap, en meer respect voor andere culturen en minder de drang om een planeet te vernietigen. Dus een zeer goede trend en ontwikkeling voor de planeet.
  Het moet natuurlijk niet zo zijn dat de mannen nu de hele dag TV kunnen gaan kijken, en naar de kroeg kunnen gaan, of vergaderen om niets, alleen om te vergaderen en schijn belangrijk gevonden te worden. Nee, zet die mannelijke verantwoordelijken aan het werk, zet ze onder druk, bestook ze met vragen, laat ze niet wegkomen om vergaderingen met halve antwoorden.
  Dit is mijn persoonlijke mening en respecteer anderen hun mening natuurlijk.

 • no-profile-image

  riet

  Even een aanvulling op Coco: de man is het hoofd, de vrouw is het nekje: als het nekje niet wil, staat het hoofdje stil! ;-)

 • no-profile-image

  Ciska

  Zijn de vrouwen nou belangrijk om financiele redenen of andere...? Ik ken zat boerinnen en boeren die keihard werken voor een inkomen. Daar is op zich niets mis mee. Maar het geeft wel iets aan.....

 • no-profile-image

  Goede

  Ik denk dat de vrouw al langer veel invloed heeft gehad . Alleen nu wordt dat ook meer aan erkent en fiscaal aantrekkeler gemaakt omdat vast te leggen . Verder van man of vrouw de baas . We zijn allemaal mensen de een en hebben alle maal verschillende capaciteiten . Bij leiderschaps capaciteiten maakt het niet uit of je man of vrouw bent .Is de vrouw de betere leider is het ook voor beide het beste dat zij de leiding neemt . Of omgekeert . Zo als vroeger de man de baas is eigenlijk nooit goed geweest . Dit had men tussen de echtgenoten zelf moeten laten regelen wie van hen gezinshoofd was , en welke familienaam men koos .Want vroeger zijn er veel talenten van vrouwen verloren gegaan . En een goede mix van mannelijke en vrouwelijke leiders zou veel vooroordelen weg nemen .Het woord pantoffel held zou dan ook niet hebben bestaan .

Laad alle reacties (14)

Of registreer je om te kunnen reageren.