Home

Achtergrond

Regering Letland gevallen

De regeringscoalitie van Letland is na één jaar uiteengevallen.

De grootste regeringspartij, de centrumrechtse Volkspartij, weigerde akkoord te gaan met een pakket maatregelen om de kwakkelende economie te stimuleren. Dat heeft partijleider Andris Skele woensdag bekendgemaakt.

Letland is zwaar getroffen door de economische crisis. De regering wilde de belastingen verhogen en flink minder uitgeven aan sociale voorzieningen. Zo hoopte de Letse regering een noodkrediet van miljarden euro's te krijgen van de Europese Unie en het Internationaal Monetair Fonds. De Volkspartij wilde daar echter niet mee instemmen en stapte uit de coalitie. Daardoor raakte de regering haar meerderheid in het parlement kwijt. Op 2 oktober worden nieuwe verkiezingen gehouden.

De economie van Letland, sinds 2004 lid van de Europese Unie, is overladen met buitenlandse schulden. De malaise in de Baltische staat kan ook gevolgen hebben voor Zweden, omdat Zweedse banken grote sommen geld hebben geïnvesteerd in de Letse economie.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.