Home

Achtergrond

Recordprijs Franse bloemkool

Bloemkooltelers in Frankrijk krijgen zeer goede prijzen voor hun product. De agrarische informatiedienst Agreste spreekt van gouden prijzen.

Door een gunstige samenloop van omstandigheden ligt de Franse bloemkoolprijs een derde hoger dan vorig jaar en zelfs 60 procent boven het vijfjaarlijks gemiddelde.

De bloemkoolprijs heeft de afgelopen maanden, net als veel andere wintergroente, flink geprofiteerd van de strenge winter. Daardoor is aan de ene kant het aanbod beperkt gebleven terwijl de vraag op een hoog niveau ligt. Agreste tekent daarbij aan dat de aangeboden bloemkool over het algemeen kleiner is dan in andere jaren wat de prijs ook nog eens opdrijft.

Tegelijkertijd blijft ook de uitvoer, vooral naar Groot-Brittannië, op een hoog niveau. "De hoge prijzen hebben tijdelijk zelfs een rem op de vraag gezet doordat inkopers in zowel Frankrijk als Duitsland hun heil in Italië en Spanje zijn gaan zoeken", meldt Agreste. De Franse bloemkooloogst wordt dit jaar geschat op 322.400 ton, dat is 18 procent minder dan vorig seizoen.

Of registreer je om te kunnen reageren.