Home

Achtergrond 1235 x bekeken

Record appels en peren per hectare

Appels en peren hebben vorig jaar nieuwe records geboekt in de opbrengst per hectare. Dat constateert het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) uit een inventarisatie van de opbrengstcijfers sinds 1947.

De gemiddelde hectareopbrengst van appels kwam vorig jaar uit op 45 ton per hectare. Dit betekende een toename van 11 procent ten opzichte van 2008. Het areaal viel vorig jaar 2 procent kleiner uit met 9.129 hectare. De totale productie nam met 32 miljoen kilo toe tot 407 miljoen kilo. De appelproductie is daarmee groter dan de voorafgaande vier seizoenen, maar ten opzichte van 2004 werden minder appels geoogst. In 1993 werden in Nederland de meeste appels geoogst met een totale productie van zo’n 600 miljoen kilo.

Bij de peren steeg de gemiddelde hectareopbrengst vorig jaar naar een record van bijna 38 ton per hectare. Vergeleken met het slechte perenjaar 2008 betekende dat een toename van 65 procent. In combinatie met een groeiend areaal peren resulteerde dat in een recordproductie van 295 miljoen kilo in 2009. “De groeiomstandigheden waren bijna ideaal voor de perenteelt. Een relatief warm voorjaar zorgde voor een uitbundige bloei en een goede vruchtzetting. Daarna zorgde het groeizame weer voor een hoge opbrengst. De hagelbuien in de zomer waren de enige dissonant en hebben plaatselijk tot slechte opbrengsten geleid. Dat vooral de temperatuur in het voorjaar van belang is, wordt geïllustreerd door de jaren 2001 en 2008. Deze jaren kenden een koud en nat voorjaar en dat vertaalde zich in zeer slechte perenoogsten”, concludeert het CBS.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.