Home

Achtergrond

Rechtbank kritisch over uitleveringsverzoek VS

De rechtbank in Rotterdam wil meer duidelijkheid van de Amerikaanse autoriteiten over hun uitleveringsverzoek aan Nederland voor de vermeende terrorist Mahamud S.O. uit Somalië.

Daarom hebben de rechters hun besluit over de omstreden overdracht uitgesteld. De Somaliër werd in november 2009 in het asielzoekerscentrum in Dronten gearresteerd.

Volgens de Amerikanen is S.O. lid van een Somalische terroristische groepering, Al-Shabaab genoemd. In die hoedanigheid heeft hij zich schuldig gemaakt aan samenspanning met het doel om mensen te doden, te kidnappen of te verminken. Ook gaf hij essentiële steun aan terroristen. Hij zou zich hieraan schuldig hebben gemaakt in de Verenigde Staten en Somalië, menen de Amerikanen.

Zijn Nederlandse advocaat, Bart Stapert, stelt dat S.O. geen terroristische handelingen heeft gepleegd. Althans, dat blijkt niet uit de Amerikaanse documenten die het uitleveringsverzoek moeten onderbouwen. Daarom is er onvoldoende grond om zijn cliënt uit te leveren, meent de raadsman.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.