Home

Achtergrond 174 x bekeken

Realiteit onder ogen zien

De Natuurbeschermingswet dreigde een fikse streep door de rekening te worden door een groot aantal bedrijven in de nabijheid van natuurgebieden.

Sinds april vorig jaar hebben veehouders hun adem ingehouden. De rechter zette keer op keer een verleende vergunning aan de kant, omdat de bedrijven niet voldeden aan de Natuurbeschermingswet.

Nu is daar de langverwachte ommekeer. De bestuursrechter baseert de nieuwe koers op veranderde wetgeving, die al vorig jaar was ingegaan. Inmiddels zijn er al weer nieuwe veranderingen in de Natuurbeschermingswet opgenomen, die in de toekomst tot nog meer verrassende uitspraken kunnen leiden.

De rechter spreekt in het vonnis uit dat veehouderijbedrijven in de nabijheid van natuurgebieden wel een Natuurbeschermingswetvergunning nodig hebben, als ze hun bedrijf uitbreiden of wijzigen. Maar als die wijziging niet leidt tot een verhoogde neerslag van ammoniak op het natuurgebied, kan die vergunning worden verleend, zegt de rechter.

Het lijkt erop dat de rechtsprekende juristen de werkelijkheid weer enigszins onder ogen hebben gekregen, daarbij geholpen door veranderingen in de wet. Die realiteitszin verdient louter lof.

Agrarisch Dagblad

Of registreer je om te kunnen reageren.