Home

Achtergrond 282 x bekeken 1 reactie

Rabobank ziet groter tekort suikermarkt

Het wereldwijde suikertekort loopt voor het seizoen 2009/2010 op tot 9,4 miljoen ton wat in combinatie met een tegenvallend regenseizoen kan resulteren in stratosferisch hoge prijzen.

Dat verwachten analisten van de Rabobank, de grootste agribusinessbank ter wereld. Een jaar eerder bedroeg het tekort bijna 12 miljoen ton. De Europese Unie zou bij een dergelijk tekort wederom kunnen overwegen het exportquotum te verruimen.

Vorig jaar verdubbelde de prijs voor ruwe suiker. Tot 1 februari steeg de prijs op de Londense termijnmarkt nog eens 12 procent tot het hoogste niveau in 29 jaar. Daarna daalde de prijs met circa 25 procent. Het door Rabobank geschatte tekort ligt echter ruim 2 miljoen ton hoger dan het tekort zoals op 19 februari geraamd door de Internationale Suiker Organisatie (ISO).

Volgens analist Andy Duff, die vanuit Sao Paulo voor Rabobank de suikermarkt onderzoekt, zijn wereldwijde voorraden in landen die veel suiker importeren nog altijd bijzonder laag. Zelfs wanneer belangrijke producenten Brazilië en India een erg grote oogst binnenhalen, zullen voorraden gelijk blijven. Bij een kleine calamiteit kan de prijs dus ook bijzonder snel klimmen.

Bij zo'n calamiteit wordt door het Australische marktbureau Abare het eerst gedacht aan een tegenvallend of vertraagd regenseizoen in India. India geldt als de grootste suikerproducent en consument ter wereld en is sterk afhankelijk van een regenseizoen dat normaliter van juni tot september loopt. De laatste 10 jaar is het regenseizoen steeds minder voorspelbaar geworden, een gegeven dat sommige analisten wijten aan opwarming van de aarde, al is hiervoor geen bewijs.

Eén reactie

  • no-profile-image

    peter

    "al is hiervoor geen bewijs."

    voor de meeste uitspraken die in het agrarisch dagblad worden gedaan is geen bewijs. Het volstaat te zeggen dat analisten denken dat er een verband is tussen Global warming en het uitblijven van de monsoon. Dit is overigens een nogal voor de hand liggende conclusie.

Of registreer je om te kunnen reageren.