Home

Achtergrond 1 reactie

Rabobank houdt voorwaarden WKK overeind

De Rabobank blijft WKK-installaties ongewijzigd financieren, ondanks onzekerheden over rentabiliteit voor de tuinders.

Ook leasevoorwaarden blijven volgens de Rabobank ongewijzigd, maar moeten passen in de strengere beoordeling van de bedrijfsprestaties.

In 2009 en voorgaande jaren werd circa 70 procent van de nieuwe WKK’s via de Rabobank gefinnacierd via lease. De bank ziet een teruggang in investeringsbereidheid, maar ziet in WKK’s een belangrijke rol weggelegd. ”WKK’s behoren tot een standaarduitrusting van bedrijven om energiemanagement te optimaliseren. We realiseren ons dat de sparkspread laag is en dat de terugverdientijd daardoor oploopt, maar we houden vast aan de voorwaarden”, zegt Cor Hendriks sectormanager glastuinbouw.

Tuinders zien nauwelijks nog rendement uit een investering in een WKK, bleek uit de recente WKK-dag in De Meern. Ook zijn er signalen dat leasemaatschappijen extra voorwaarden stellen. Hendriks ontkent dat. De Rabobank stemt met leasemaatschappij De Lage Landen de voorwaarden af. Lease wordt voor tuinders in een slechte markt alleen interessanter, denkt Hendriks. Bedrijven houden ook bij rode cijfers fiscale voordelen en de installatie komt niet op de balans.

Eén reactie

  • no-profile-image

    Teun Tuinder

    Dit is dus een van de redenen waarom het nu zo beroerd gaat. Investeren op een manier die feitelijk dus onzinnig is....Komt niet op de balans en andere bla bla. Kan wel zijn maar de tuinder moet het wel allemaal ophoesten. Maar de Rabo ziet geen klanten meer, lees tuinders, maar een bedrijf waar ZIJ geld aan kunnen verdienen. Ik denk dat we feitelijk niets leren van deze dip...biznizz as usual.

Of registreer je om te kunnen reageren.