Home

Achtergrond 232 x bekeken 1 reactie

Rabobank: EU gaat telers samenwerking opleggen

De wettelijke eisen voor gemeenschappelijke marktordening (GMO) zullen zo aangescherpt worden dat telers in een afzetorganisatie meer moeten samenwerken.

Ook de Rabobank gaat eisen doorvoeren in de financieringsaanvragen. Dat stelt Dirk Duijzer, directeur Food en Agri bij de Rabobank. "De Europese regels worden strenger. Dat zie je nu al aan het terugvorderen van subsidies. Ook in Nederland wordt nagedacht over het aanscherpen van de regels."

Volgens Duijzer kan het niet langer dat telers negatieve adviezen over rassenkeuze naast zich neerleggen. "Je kunt als telersvereniging geen merkenbeleid voeren als je geen rassenbevoegdheid hebt."

Telersverenigingen en discussies over bundeling zijn volgens de Rabobankdirecteur de laatste jaren ook schijnbewegingen geweest om echte samenwerking te ontlopen. In de praktijk ging het de telers om GMO-subsidie. "Telers hebben echte samenwerking altijd afgehouden, zoals het delen van kennis of het afspreken van kwaliteitsvoorschriften." Uitzonderingen zijn partijen als Prominent en Tasty Tom.

De bank stelt in een studie over de markt in 2015 dat franchise een bruikbaar model is voor de tuinbouw. In deze modellen kiezen ondernemers ervoor een aantal zaken echt samen te regelen en zaken af te dwingen. De bank wil dit model inbrengen in gesprekken over de toekomstige afzetstructuur.

Ook de Rabobank zelf zal bij financieringsaanvragen scherp toezien op de afzetplannen van de ondernemer. De bank zegt zuivelbedrijven andere voorwaarden op te leggen als ze produceren voor de spotmarkt of coöperatie. Dat de bank meer eisen stelt aan ondernemers is geen nieuw beleid, maar komt nu in werking. "We hebben hierover een aantal pittige discussies met telers die zeggen in voorgaande jaren toch goed verdiend te hebben."

Eén reactie

  • no-profile-image

    Jasper

    Zo dus de rabobank gaat nu met de heer Duijzer op de stoel van de tuinder zitten. Je zou denken dat ze die visie van de Rabobank een beetje intern houden, ivm eerdere misgeslagen planken (energiemarkt).

Of registreer je om te kunnen reageren.