Home

Achtergrond

Rabo: meer fruittelers stoppen dit jaar

De Rabobank verwacht dat dit jaar 7 tot 9 procent van de fruittelers in Nederland stopt.

Het percentage stoppers ligt door de prijscrisis bij appels enkele procentpunten hoger dan in voorgaande jaren. Volgens Jorrit Dekkers, sectormanager tuinbouw van Rabobank Nederland, zal circa 1 procent van de fruittelers financieel gedwongen stoppen. Dit komt neer op circa 20 tot 25 telers. Het betreft vooral appelbedrijven in het midden van Nederland. "Vaak zijn het ondernemers die minder produceren ten opzichte van collega’s en bij de huidige prijzen dus onvoldoende omzet genereren", aldus Dekkers.

Ook is er een categorie pechgevallen; fruittelers die bijvoorbeeld meerdere keren getroffen zijn door hagelschade. Deze laatste groep wordt nog wel bijgefinancierd als de productie, kwaliteit en afzetplannen op orde zijn. Bedrijven in liquiditeitsproblemen kunnen nog wel bij Rabobank aankloppen. De bank zegt kredietaanvragen van fruittelers niet strenger te beoordelen. "We zijn altijd kritisch geweest maar we stellen geen extra eisen. Wel vragen we telers eerst goed te rekenen want een aantal ondernemers heeft niet goed in beeld gebracht wat ze tekort komen. Bovendien moeten wij wel licht aan het einde van de tunnel zien."

Telers moeten bij het berekenen van een kredietaanvraag gebruik maken van een rentabiliteitsprognose. De bank betitelt een rendement van 5 procent over de omzet als 'gezond', maar de meeste telers zullen dit jaar echter verlies maken. Toch zijn er volgens Dekkers ook bedrijven die nog winst weten te maken.

Bedrijven die niet acuut in problemen zijn gekomen nemen nu sneller een beslissing om af te bouwen of door te gaan. Sommige bedrijven verkopen bijvoorbeeld een deel van hun areaal. Meestal krijgt die grond een andere bestemming, want de vraag naar fruitteeltbedrijven is minimaal, aldus Dekkers. Gezien deze ontwikkelingen verwacht de bank dat het appel-areaal verder afneemt en dat de groei van het perenareaal afvlakt.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.