Home

Achtergrond 19 reacties

Rabo: dip in vraag zuivel was zeldzame gebeurtenis

De sterke daling van de wereldwijde vraag naar zuivelproducten in 2008 was een zeldzaamheid.

Dit heeft Rabo-sectordeskundige Hans de Bie vandaag gezegd op een NMV-bijeenkomst in het Brabantse Rijen. De Rabobank blijf er bij dat de wereldwijde vraag naar zuivel de komende jaren blijft groeien met gemiddeld 2,5 tot 3 procent. Dit blijft tot op zekere hoogte wel afhankelijk van de koopkrachtontwikkeling.

De landen en gebieden die deze vraaggroei het beste kunnen invullen, zullen toch vooral de Verenigde Staten en Europa zijn, meent De Bie. Binnen Europa is Nederland volgens de Rabo goed geplaatst om de productie verder uit te breiden.

De verwachting is dat de Nederlandse melkproductie in 2020 ongeveer 14 miljard kilo bedraagt. Dit betekent bij een afnemend aantal bedrijven een verdere schaalvergroting. Het gemiddelde bedrijf moet dan zo’n 800.000 kilo melk produceren om een volledig gezinsinkomen te kunnen verdienen.

Wel zullen tot 2020 nog diverse problemen moeten worden opgelost. Om de mestoverschotten goed de baas te kunnen, is intensievere samenwerking nodig met andere sectoren.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Piet Slingerland

  Gezien de financiéel/economische malaise, waar @Han reeds op gewezen heeft, is het bijzonder moeilijk de toekomst te voorspellen!!!... Schaalvergroting kan zelfs dodelijk zijn (zakelijk gezien), denk aan de Glastuinders!!!... Precies hetzelfde kan de veehouders (dit in de ruimste zin van het woord, inclusief de pluimveehouders) overkomen!!!... Daarom denk ik zoals de Melkveehouder met Rekenmachine, beter 40 melkkoeien met klein verlies, dan 100 melkkoeien met groot verlies. Neem de moeite om na te denken en laat je niet gek maken!!!...

 • no-profile-image

  Piet Slingerland

  Ach @Boerin, een kleine hobby mag toch wel wat kosten, ''ledigheid is des duivels oor kussen''!!!... Het allermooiste vind ik als er een kalfje geboren wordt, dat zou ik niet willen missen!!!... En als men wat minder koeien heeft kan men nog een lucratieve bezigheid er bij doen!!!... Bij voorbeeld de melk zelf veredelen en vermarkten!!!...

 • no-profile-image

  Melkveehouder met rekenmachine

  Tis wel te hopen dat de melkprijs in de toekomst dan ergens tussen de 26 en de 28 eurocent per liter zit (jaarrond). Wanneer de melkprijs zoals nu weer balanceert tussen de 20 en 25 eurocent melk ik liever 40 koeien dan 100.

 • no-profile-image

  boerin

  en Patrick, je hebt helemaal gelijk, er is totaal geen visie, iedereen roept maar wat, en er gebeurt niets. Het gebrek aan visie wordt de doodsteek voor de agrarische sector, met alle desastreuze gevolgen vandien.

 • no-profile-image

  IK LEEN BIJ DE

  RABO: BLA BLABLA BLA. WETEN HET ACHTERAF ALTIJD BETER!!!!!!!!!

 • no-profile-image

  gli

  De cooperatieve Rabobank gedraagt zich als elke (handels)bank. Namelijk zoveel mogelijk omzet. maar vooral zoveel mogelijk winst behalen. Als er dan ook nog wat overblijft ten gunste van de leden dan is dat meegenomen maar dat is net meer de drive. Dat zal de directie trouwens nooit erkennen. Maar geloof maar dat alle emoties rond schaalvergroting etc. draaien om vergroting van het winstsaldo van de bank.

 • no-profile-image

  Piet Slingerland

  Uw visie en formulering is realistisch, @Boerin!!!... Het probleem is nu, dat de Politiek en de Multinationals (incl. de Rabo) andere ambitie's nastreven, waarvan wij het slachtoffer (kunnen) worden.

 • no-profile-image

  huub

  Ik help het ze hopen, "het gemiddelde bedrijf moet dan zo'n 800.000 kilo melk produceren om een volledig gezinsinkomen te kunne verdienen" hoeveel is dat nu dan volgens de rabo?

 • no-profile-image

  boerin

  Als ik met verlies moet melken, melk ik liever geen koeien i.p.v. 40 of 100.

 • no-profile-image

  Han

  Het Rabo geheugen is kort. Toen het >quotum< is ingesteld was de zuivel niet bepaald rooskleurig en dacht ieder boer dat melken en nog een melken de uitkomst was. Eenmaal een quotering met leuke prijs afspraken en ieder melkveehouder en ook Rabo blij. Nu 1 jaar de klad in de prijs vanwege melken en nor eens melken all over the world en dan komt Rabo met >zeldzame gebeurtenis deze dip< het is net een dip als voor het Quotum en deze is er al voor het quotum weg is. Geeft een leuk perspectief voor als het echt ende quotum is. Zal Rabo wel praten over zeer zeldzame prijs dip, nee echt niet te voorzien! Het gaat over wit (melk) mag je dus nooit vergelijken met rood (tomaten). Ze hebben 1 ding gemeen, financieen van de Rabo.

 • no-profile-image

  erik

  hey mensen, wat een kritiek hier op de rabobank. en dat pas na 30 jaar. ik moet er een beetje om lachen hoor. Iedereen, incl de boeren praat in zn eigen straatje, ook de rabo. das toch ook niet vreemd, het is een bank, een commercieel bedrijf. en net als alle adviesen en visies, moet je eruit halen wat jij denkt dat relevant is, en daar je conclusies en strategie aan verbinden, jij bent de boer, de ondernemer. of zie ik dit helemaal verkeerd? waarom heeft altijd iedereen het gedaan behalve de boer zelf? de persoon die eindverantwoordelijke is op zn eigen erf. er is toch niemand die ons verplicht heeft om te verdubbelen in het aantal koeien, en als ik de verhalen en situaties om me heen bekijk denk ik dat het excuus van voortbestaan van het bedrijf en economische motieven ook niet opgaan. het is gewoon een drang die we ons als sector hebben aangepraat, en daar maken omstanders als de rabo handig gebruik van.

 • no-profile-image

  Han

  Rabo voorspelt een groei van ca. 2,5 % op jaar basis, op deze wijze suggeren ze een stijgende prijs. Vanuit de boer gezien begrijpelijk, maar geen garantie. Eis nr. 1 is wel >herstel van de economische malaise<. Bij de prijs van 2009 begin 2010 maakt een vraagstijging niets uit, blijven de boeren ondanks hun productie verhoging met verlies zitten. Wanneer komt er eens iemand die vertelt bij welke kilogram omzet een winstgevende prijs ontstaat.

 • no-profile-image

  gert

  Niet alleen het denkbeeldige mestoverschot moet opgelost worden ,maar ook de aankoop van landbouwgrond voor natuur en de Natura2000 effecten moeten van de baan

 • no-profile-image

  boerin

  Ik weet er alles van, Piet. Ik geniet ook nog dagelijks van mijn beroep, mijn passie is, samen met onze koeien, melk produceren. Als ik melk wilde veredelen en vermarkten, deed ik dat, maar dan kocht ik de melk in bij mijn buurman.

 • no-profile-image

  koers

  Beste Huub, goede constatering, volgens mij is dit nu ook niet minder namelijk. Btw ik verwacht dat het grootste deel van de groei tussen het gemiddelde bedrijf van nu en in 2020 gewoon nodig zal zijn om de financieringslasten uit het verleden enigzins te compenseren, om vervolgens op ongeveer hetzelfde inkomen uit te komen.

 • no-profile-image

  Patrick

  Ik bedoel dit kan toch geen analyse zijn van sector deskundige Hans de Bie van de grootste sector bank. Punt 1 als 'deskundige' had hij de vorige 'dip' ook niet zien aankomen, waarom zou ie de volgende wel aan zien komen?? Veel, veel belangrijke vragen voor boeren zijn, Wil hij nu globalisering en melken tegen wereldmarkt, of wil ie nu enige vorm van monitoring, en vraag en aanbod beheersen en dus eigenlijk voedsel zekerheid waarborgen. Of vind de Rabobank dat ze daar geen mening en visie over zouden moeten hebben. Dat zouden ze namelijk wel moeten hebben, ipv achteraf alles uitleggen en weer een hypothetische toekomst voorschotelen. Wat vind de Rabo van een zelf voorzienend Afrika, gaat men hier een goede structuur aanleggen, en projecten steunen daar? Wat gaat vind de Rabo van de huidige handelsverdragen, vind men die ok, zou men verbeteringen willen, zo ja, welke dan? Wat vind de Rabo over verschil in kostprijs in landen en continenten, of vind men dat niet belangrijk. Wat vind Rabo van wereldwijde verplichte minimale scheiding in gentech ketens en gentech vrije ketens. Waarschijnlijk niets. Waar zijn de sector belangen behartigers van de actieve zuivel industrie die deze vragen eens geforceerd aan de Rabo gaat vragen????? Wel aan de hand van dit artikel lees ik dat de Rabo weer in zijn luie stoel zit en rustig afwacht wat de dag van morgen brengt, de zuivel sector leiders in slaap zijn gezongen met sprookjes. En de boer als producent moet maar weer hopen en afwachten welke storm aan regels, welzijn, marktschommelingen 'zeldzame dippen' , nieuwe Europese regels, afschaffing van subsidies zal gaan komen en zal gaan uitwerken.
  Wat deskundige de Brie van de Rabobank zegt en denkt is gewoon niet voldoende, is te passief, en hij zou gewoon moeten zeggen dat ze met de handen in het haar zitten en het gewoon niet weten, niet wisten, en dus de toekomst ZEKER niet kunnen voorspellen en zeggen dat iets een zeldzame gebeurtenis.

 • no-profile-image

  ole ole

  snugger de snugger die rabOOOOOOS!!!!!!

 • no-profile-image

  janne

  Als de Rabo nu al weet dat je voor een gezinsinkomen in 2020 een bedrijf van 800.000 kg melk moet hebben, dan blijkt wel weer dat de Rabobank, (Z)LTO en FrieslandCampina prijsafspraken maken. Niks vrije markt, gewoon zorgen dat je vriendjes op cruciale posten zitten en klaar is kees. Samen de koek verdelen, want die boeren durven hun mond toch niet open te doen. Beste melkveehouders van NL: laten jullie zo jullie gezinnen kreperen?

 • no-profile-image

  boerin

  De kritiek op Rabobank in dit forum is gericht op Rabo markt analisten en niet op Rabo financieringen.
  Terwijl de wereldmarkt aangeeft dat er overproduktie is, roepen de Rabo analisten in Europa en ook in USA dat de wereldmarkt vraagt om produktie uitbreiding en weten dit ook nog te onderbouwen met uit de lucht gegrepen 'analyses'. Proberen ze zo hun uitstaande financieringen in de melkveehouderij te beschermen? In werkelijkheid doen dit soort analyses de sector meer kwaad dan goed.

Laad alle reacties (15)

Of registreer je om te kunnen reageren.