Home

Achtergrond 8 reacties

Q-koortspatiënten eisen geld en vaccin

Het vaccin dat mensen beschermt tegen Q-koorts moet versneld in Nederland worden ingevoerd.

Daarbij moet de overheid meer geld beschikbaar stellen voor de patiënten. Zij kampen immers met onzekerheid over hun toekomst en kunnen te maken krijgen met bijvoorbeeld relatieproblemen of verlies van inkomen. Dat heeft de belangenvereniging voor mensen met Q-koorts vandaag geschreven aan minister Ab Klink van Volksgezondheid.

In Australië, waar de Q-koorts al langer voorkomt, is het vaccin al in gebruik. In Nederland is het nog niet goedgekeurd. De Nederlandse instanties die het vaccin onderzoeken op werkzaamheid en veiligheid hebben toegezegd hun onderzoek vóór juni van dit jaar af te ronden. Maar de belangenvereniging vindt dat te lang duren. Nu immers is het lammerseizoen voor geiten en schapen in volle gang. Juist in deze periode verspreiden de dieren op grote schaal de bacterie die de koorts veroorzaakt. Juist nu kunnen omwonenden dus worden besmet, zegt de organisatie.

De patiëntenvereniging wil ook dat Klink de zieken psychologische hulp biedt. Ze kunnen op die manier leren met hun ziekte om te gaan. De Q-koorts is in sommige gevallen fataal. Ook kunnen mensen een soort chronische longonsteking oplopen waardoor ze zich extreem moe voelen en bijvoorbeeld hun werk niet meer kunnen doen.

De belangenvereniging voert maandag in Den Bosch actie om meer steun te mobiliseren voor de slachtoffers van de koorts. De koorts woedt sinds enkele jaren in Nederland, vooral in het zuiden van het land. Enkele duizenden mensen hebben de Q-koorts opgelopen. Tot nu toe zijn volgens officiële cijfers tien mensen aan de ziekte overleden.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  hans

  alle mensen die griep hebben kunnen ook meedemonstreren. Dan krijg je ook 5000 euro per persoon

 • no-profile-image

  Geitenboer

  T, uit Laarbeek; vergeet niet dat de geitenhouders heus wel begrip hebben en ook met de Q koorts patiënten meevoelen. Maar wij vinden wel dat ons er veel onrecht wordt aangedaan met deze ruimingen, die niet gebaseerd zijn op een wetenschappelijke gronden, maar ingegeven door politieke motieven en paniekzaaierij. En dat leidt weleens tot heftige reacties die best wel wat genuanceerder mogen. Maar iedere geitenhouder vindt het erg dat er mensen ziek worden van de Q koorts bacterie.

 • no-profile-image

  Frits

  @Herbert, dit gezegd hebbende maakt dat de dood waaraan Q-koorts bijgedragen heeft minder erg? want dan gaan we nog vaak roepen ooooh geeft niets ze waren toch al ziek...

 • no-profile-image

  dierenvriend

  als minister Klink de mensen had laten enten tegen Q koorts ,dan waren er misschien geen mensen overleden aan Q koorts ,en Verburg kon dan de geiten en schapen melkbedrijven met rust laten . nu zijn er heel veel dieren zinloos afgemaakt en boerenbedrijven kapotgemaakt . WAAROM KLINK en VERBURG was dat nodig ?????

 • no-profile-image

  lianne

  ze moesten de geiten boeren eens tegemoet komen , weet je hoeveel verlies wij hebben. ze ruimen maar geitenbedrijven.
  koeien hebben wel dezelfde bacterie, en daar kunnen de mensen ook ziek van worden als de mest uitgereden wordt, ik ben bang nu al die gezonde geiten geruimt zijn , dat het probleem nog niet opgelost is , gerda is volgens mij op dit moment met andere dingen bezig.

 • no-profile-image

  Schapenboer

  Alle geruimde geiten en schapenboeren eisen ook geld en psychologische hulp en daar scheiten ze in den haag ook op dus ik geef deze mensen weinig kans

 • no-profile-image

  T

  Uit de reacties op deze site kan ik zien dat jullie totaal niet beseffen wat op dit moment de gevolgen kunnen zijn voor Q-koorts patienten, ook voor diegenen die altijd gezond geleefd hebben en helemaal niets mankeren. Kom eens met een open vizier naar een Q-koorts bijeenkomst en praat daar met de patienten dan krijg je tenminste een eerlijk beeld en niet deze reacties.

 • no-profile-image

  herbert

  Elke keer staat er weer dat er zoveel mensen AAN de Q-koorts zijn overleden, maar die mensen zijn niet aan Q-koorts overleden, ze zijn MET Q-koorts overleden, dat is wel even iets anders.

Laad alle reacties (4)

Of registreer je om te kunnen reageren.