Home

Achtergrond 6 reacties

Q-koortskloof

Hoe diep de kloof tussen agrarische sector en de maatschappij is, maakt de Q-koortsepidemie pijnlijk duidelijk.

Nog voor de overheid eventueel enkele maatregelen in de strijd tegen de ziekte wil versoepelen, is het verzet al begonnen. Sterker, de indruk wordt gewekt alsof geitenhouders weer vrij spel zouden krijgen. Minister Klink (gezondheid) en collega Verburg (landbouw) overwegen slechts het fok- en aanvoerverbod op te heffen. Dan moeten de dieren op het bedrijf wel twee keer zijn gevaccineerd en mogen er geen epidemiologische redenen zijn de verboden te handhaven.

Ook tijdens de maanden van ruimingen meldden zich veel mensen met Q-koortsachtige verschijnselen. Onduidelijk is of de ziekte met de keiharde aanpak van de geitenhouderij wel uitgebannen kán worden. Er is immers nog altijd grote onzekerheid over de verspreiding.
Gemeenten zeggen dat het effect van de aanpak pas in 2011 zichtbaar zou worden – zonder onderbouwing. Ook andere organisaties wekken de indruk dat de landbouwlobby het (aanpassen van het) beleid zou bepalen en doordrukken. Zij drukken de zwaar getroffen geitenhouderij, die doet wat zij kan om de ziekte de baas te worden, zo nog verder in het verdomhokje. In plaats van partners met een gezamenlijk doel drijven de belanghebbenden uiteen – groter kan de kloof niet zijn.

Agrarisch Dagblad

Laatste reacties

 • no-profile-image

  deerne

  tja..tja..bezorgd....wie komen steeds meer in of richting het buitengebied wonen of bouwen...juist!!!! de mensen uit de woonkernen...heerlijk buiten af willen wonen maar stank of dergelijke nee das uit den boze!!!..maar de vinger wordt naar de boeren gewezen...die zijn de boosdoeners en vervolgens kunnen die ruimen...
  Wij zitten nu 3 km van het dorp af met onze geiten....over een aantal jaren....vrees ik dat wij in het dorp zitten...men wil alleen maar bouwen en bouwen

 • no-profile-image

  dierenvriend

  de boerenbedrijven hebben recht om te blijven bestaan ,maar in de omgeving van Doetinchem zijn het ook sommige boerenbedrijven die hun grond verkopen ,er komen dan op hun grond woningen te staan en zo komen de burgerwoningen richting de boerenbedrijven ......mogen de burgers dan zeuren ??????? AANPASSEN ....dat moeten de boerenbedrijven ook altijd ...

 • no-profile-image

  Bart

  En nog steeds wordt Qkoorts alleen geassocieerd met geiten en schapen. Wat als er geen geiten en schapen meer zijn in Nederland en er nog wel Qkoorts voorkomt, welke veestapel gaan we dan uitmoorden?

 • no-profile-image

  bezorgd

  De Q-koorts bij mensen nam toe, met de grote groei van geitenbedrijven, vaak dichtbij woonkernen.
  Duidelijker kan een verband niet zijn.
  Het beleid moet gericht zijn op dierwelzijn EN menswelzijn!
  LNV en VWS werkt eens optimaal samen!
  De kloof wordt alleen maar groter met dit beleid.

 • no-profile-image

  bert

  Eindelijk komen ze erachter dat de humane Q-koorts patienten niet aan de geiten ligt ze zulllen het nooit zeggen maar deze versoepelingen zegt genoeg .Een krommer beleid als dit is er ook niet ,burgers worden gewoon gek gemaakt en de tweede kamer lult maar mee.

 • no-profile-image

  dierenvriend

  alle diersoorten kunnen de Q koorts bacterie bij zich dragen .....bedrijven kapotmaken en geiten en schapen afslachten ?????? de risico groep mensen inenten net als bij de mexicaanse griep , waarom doen ze dat niet ????????

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.