Home

Achtergrond 921 x bekeken 14 reacties

PvdA dubt nog over afschaffen dierrechten in 2015

Moeten de pluimvee- en varkensrechten in 2015 worden afgeschaft? PvdA-Kamerlid Harm Evert Waalkens is er nog niet uit, zei hij vanmiddag in een Kamerdebat.

Waalkens is, net als veel andere partijen, wel voor herinvoering van compartimenten waarbinnen dierrechten mogen worden verhandeld. Introductie van melkveerechten vindt Waalkens niet nodig; volgens hem wordt de mestproductie van koeien al op veel andere manieren begrensd; bijvoorbeeld door de Nitraatrichtlijn en de Kaderrichtlijn Water.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  anne

  Er is niets tegen om het aantal dieren uit te breiden, als maar aan de voorwaarde wordt voldaan dat dit milieuverantwoord gebeurt. Dierrechten is dus onzin en communisme, stel gewoon goede randvoorwaarden. Harm Evert heeft dus gelijk. Een beetje slimme varkenshouder die door wil boeren is het daar ook mee eens.

 • no-profile-image

  Ronald

  Wat een ge... praat. Die PvdA-er is zelf melkveehouder!!
  Het is toch van de zotte dat een melkveehouder zonder problemen een stal van 200 koeien kan neerzetten en een varkenshouder ik weet niet wat moet doen om een beetje uit te breiden. Hoe krom is de wetgeving.

 • no-profile-image

  verstraten

  Collega's, mag ik jullie erop wijzen dat wij tenminste tot 2015 melkquota hebben, dat een boer dus wel zomaar een stal van 200 koeien kan bouwen maar vervolgens quota van een ander nodig heeft om deze vol te zetten. Daarbij is het aantal stuks melkvee in NL sinds 1984 met meer dan 25% gekrompen en op het nivevau vanergens in de jaren 60 beland. Maar 2015 komt korterbij en wat daarna is belangrijker. Het lijkt mij dat wanneer de ene sector door dierrechten begrenst wordt dat de andere sectoren nooit ongebreideld kunnen groeien, dat tart elk rechtvaardigheidsbeginsel. Zijn wij , dierhouders in NL, het beste af met afschaffen van elk vorm dierrechten/quota whatever, en geld het recht van de sterkste, of moeten wij op een of andere manier reguleren?

 • no-profile-image

  Han

  Tot nu toe hebben de meeste, zo niet alle melkvehouders land om hun mest af te zetten. Van de intensive veehouderij kan dit niet gezegd worden, zij rekenen op de >goedheid< van de akkerbouwer. Mijn voorstel zou dan ook zijn na afschaffen v.h. melkquotum, iedere 1,5 - 2 GVE moet gedekt zijn door 1 hektare grasland. Hadden we deze regel vroeger voor de intensieve veehouderij ingesteld, net als de Fransen (eerst mestafzet regelen) geen land voor mest geen bouwvergunning. Hadden we nu veel minder gesteggel over wie is de schuldige aan welke ziekte uit braak ook
  of wanneer en hoe mest transport en welke bureaucraat controleert de transport beweging. Als de sector niet zelf met oplossingen komt in dezen, zal het recht van de meeste stemmen gaan gelden en dan zal de burgerij altijd winnen en staat de landbouw met lege handen.

 • no-profile-image

  boerke

  is dat niet die waalkens die mede verantwoordelijk is van de diefstal van rechten om varkens te houden na de varkenspest? laat de rechten er maar op zitten maar hoe waalkens erbij komt om de rundvee vrij te laten produceren is mij een raadsel?

 • no-profile-image

  boerke

  als de rechten om dieren te houden verdwijnen dan zal dat ongetwijfeld een groei veroorzaken. als dat gewenst is oke, indien niet lijkt me dat de rechten er beter op kunnen blijven. mestverwerking moet door bestaande bedrijven toch al gebeuren.als de rechten blijven is een onstuimige groei makkelijker mogelijk, maar een gelijdelijkere groei per bedrijf die door gaat is ook niet verkeerd, en voor de stoppers blijf er nog wat te verkopen. uiteindelijk worden we allemaal stoppers, als we het bedrijf doorgeven aan de volgende generatie. het lijkt me niet gewenst dat er bepaalde diergroepen wel kunnen uitbereiden

 • no-profile-image

  Herman Schober

  Ik schrok al, want ik dacht dat het over dierenrechten ging! Want het wordt hoog tijd dat dieren rechten krijgen op een dierwaardig bestaan. En daar passen 'dierrechten' niet in!

 • no-profile-image

  Corné

  Begrenzen rundveestapel is niet nodig???? Intensieve veehouders eerst jarenlang dwingen om te investeren in verwerking, export en productierechten en vervolgens het mestoverschot weer laten groeien door uitbreiding van de rundveestapel. Hoe kortzichtig kan een politicus zijn.
  Schaf dan alle productierechten maar af en kijk waar het schip strandt.

 • no-profile-image

  marcel

  Harm Evert heeft koeien.

 • no-profile-image

  john

  ik heb nu nog al mijn rechten geleased,, ik kan ook kopen maar investeer die euro;s eigenlijk liever in luchtwassers mestvergisting en het opwaarderen van mest in mineralenconcentraten. Daar heb ik best 550 euro per zeugenplaats voor over.. voor dat geld kan een hele mooie installatie gebouwd en is de milieubelasting nihil... maar om nu eerst 550 euro aan rechten uit te geven om daarna nog geen verbetering te zien? heel dat rechten systeem doet niet waarvoor het bedoeld is: het verminderen van de mestproductie.

 • no-profile-image

  tobber

  Tja Herman, dieren"liefhebbers" (mensen zonder echt verstand van dieren) vinden de dieren verheven boven de mensen! Ze vinden het niet zo erg dat de buurjongen word afgetuigd, als dat er een eendje word aangereden!! Gezond verstand is bij deze groep mensen helaas niet aanwezig! Het is te gek voor woorden dat er zoveel voor dierrechten moet worden betaald! Dat dit mede komt door banken en de overheid doet extra pijn! De agrarische sector word steeds armer door de rechten, en dat is niet goed voor de toekomst!

 • no-profile-image

  groeten uit

  begrenzen niet nodig gewoon zorgen dat de melkprijs e0.25 blijft en de mestafzet duur houden laat ze maar werken die boeren

 • no-profile-image

  dirk

  John,ben jij ook al gebrainwashed,die luchtwassers zijn overbodig,lucht wordt niet door de landbouw vervuild!Helaas geloven sommige boeren het, tot vervelendst toe, het
  herhaalde prietpraatje van milieuclubs!

 • no-profile-image

  Kritische Lezer

  Hetzelfde geldt voor het mestprobleem, Dirk. Door organische en anorganische mineralen gelijkwaardig op te tellen, creëert de overheid een probleem, dat in werkelijkheid niet bestaat. Helaas geloven boeren zelf ook in deze onzin.

Laad alle reacties (10)

Of registreer je om te kunnen reageren.