Home

Achtergrond 315 x bekeken

Prominent stapt in nieuw keurmerk MPS

Telersvereniging Prominent gaat komend seizoen werken met het nieuwe keurmerk MPS Fruits & Vegetables.

De vereniging verwacht daarmee makkelijker te voldoen aan extra eisen van afnemers op het vlak van residu-eisen.

Met de stap van Prominent krijgt het nieuwe keurmerk voeten aan de grond in de groenteteelt. MPS heeft met het keurmerk al een internationale voorloperspositie in de sierteelt.

Prominent wil bij zeven grote bedrijven de teelt laten certificeren volgens het keurmerk. Daarmee komt een volledig tomatenassortiment onder het label voor partijen die er om vragen, zegt een woordvoerder. Uit een test blijkt dat telers zonder veel moeite de maximale score halen. Teler Richard Hartensveld: "We hebben al Globalgap en Cold certificate voor Tesco. Deze certificaten zorgen ervoor dat we makkelijk aan MPS voldoen." Aan de teelt zijn kleine aanpassingen gedaan. "We hielden Groeinet al bij. Voor ons is het daarmee makkelijker."

Volgens Prominent vragen afnemers nog niet naar het keurmerk. "We willen vooroplopen en polsen wel afnemers naar de belangstelling. De eisen van afnemers worden steeds strenger." Zo verwacht Prominent dat met toezicht onder het keurmerk makkelijker aan extra residu-eisen van afnemers wordt voldaan. "We hoeven minder testen te doen. Dat scheelt in kosten."

Kosten systeem

De kosten voor het systeem zullen vergelijkbaar zijn voor de sierteeltbedrijven, stelde MPS eerder. Inclusief oppervlaktetoeslagen zijn bedrijven gemiddeld 1.500 euro per jaar kwijt. Bedrijven waar de betrouwbaarheid is aangetoond, kunnen een triple-A status krijgen, genaamd Vital Certa. Volgens MPS hebben grootwinkelbedrijven in Duitsland, Japan en de Verenigde Staten gevraagd om zo’n keurmerk voor groente en fruit.

Hartensveld zegt zijn aanvankelijke aarzeling over nog een nieuw voedselveiligheid- en duurzaamheidskeurmerk te hebben laten varen. "Het kost niet veel moeite. Als dat wel het geval was, zouden we gewacht hebben tot afnemers er naar vragen."

Of registreer je om te kunnen reageren.