Home

Achtergrond 188 x bekeken

Prognoseprijs pootgoed HZPC €20,50

Handelshuis HZPC verwacht over de oogst van vorig jaar €20,50 te betalen per 100 kilo pootaardappelen. Dat is de laagste pootgoedprijs sinds de oogst van 2006.

Over de pootgoedoogst van 2008 realiseerde HZPC een prijs van €30,55. De prijs is exclusief btw, inclusief kwekersafdracht en geldt voor klasse E, maat 28/55 millimeter van de rassen die in poolverband zijn geteeld.

Financieel manager Jan Hoogenboom constateert dat de prognoseprijs aanmerkelijk lager ligt dan de gerealiseerde pootgoedprijzen van de laatste jaren. Hij schrijft dat vooral toe aan de hoge kilo-opbrengsten van vorig jaar. "De groeiomstandigheden waren afgelopen zomer vrijwel ideaal."

Het gevolg was een recordopbrengst per hectare en een laag percentage in de bovenmaat, zegt Hoogenboom. "De beschikbare hoeveelheid aardappelen in de pootgoedmaat lag maar liefst 20 procent hoger dan het gemiddelde. Daardoor moet de financiële opbrengst van de pool worden uitgesmeerd over meer kilogrammen."

De afzet van pootaardappelen naar Afrika en Azië ligt ruim 20 procent boven die van vorig jaar. Hoogenboom: "Veel overheden in die landen stimuleren de teelt van aardappelen. In Saoedi-Arabië heeft de overheid de graanteelt aan banden gelegd om water te besparen. Dat stimuleert de aardappelteelt, waar minder water voor nodig is."

De export naar Zuid-Europa staat echter sterk onder druk. Hoogenboom schrijft dat toe aan het slechte weer en aan de lage prijzen van consumptieaardappelen.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.