Home

Achtergrond

'Prijstemperingen voor uien niet logisch'

Zakkende telersprijzen voor uien liggen niet in de lijn der verwachting.

Dat zeggen Piet van Liere en Jaap Simonse van uienteelt, -verwerkings en -exportbedrijf Gebroeders van Liere in Dronten. Het bijzondere van dit seizoen is dat er geen concurrent opstaat, zegt Van Liere. "Nergens ter wereld komt een land met een flinke oogst op de markt."

Rusland had veel minder gezaaid, de rest van Europa ook. Slecht weer, droogte en dan weer te veel vocht speelde veel landen parten. Canada en de VS exporteren normaliter zelf, maar kloppen nu bij Nederlandse exporteurs aan. "Er wordt geen inhaalslag meer gemaakt. Dit is niet meer te corrigeren. Alle facetten die voor prijstempering kunnen zorgen, zijn weggevallen."

Of registreer je om te kunnen reageren.