Home

Achtergrond 288 x bekeken

Prijs stijgt bij krimpende voorraad uienplantgoed

De prijs van eerstejaars plantuien zit in de lift. De drang om uien te poten neemt toe naarmate de uienprijs stijgt.

Vroege plantuienrassen zijn al uitverkocht, de late raken waarschijnlijk ook op. Dat blijkt uit ervaringen in de uiensector.

De prijs van eerstejaars plantuien is in de loop van het afzetseizoen met 20 procent toegenomen, zegt Siem Beers van Broer BV in Andijk. Een kleine areaaluitbreiding lijkt dan ook logisch. "Vooral op Europees niveau is veel belangstelling voor eerstejaars plantuien. Dit komt door de groeiende consumptie en het verwachtte tekort aan uien in de vroege zomer."

Bovendien heeft Beers het idee dat de lokale productie in Oost-Europa achterblijft. Zo zijn er twijfels bij de prestaties van de winteruien. "Nederland is in Europa een belangrijke leverancier van eerstejaars plantuien."

Het is dus lastig om nu nog aan uitgangsmateriaal te komen voor de plantuienteelt. Door de lange koude winter is het plantwerk in Nederland wel twee weken later begonnen dan normaal. De eerste uien zitten nu in de grond. Beers geeft aan dat er door het latere begin meer moet gebeuren in korte tijd.

Prijsstijging eerstejaars plantuien

Ook Luc Remijn van DLV Plant neemt een prijsstijging waar voor eerstejaars plantuien. We willen allemaal vroege uien om het tekort straks aan te vullen", zegt hij doelend op de ’oude oogst’ zaaiuien. "De eerstejaars plantuien zijn grotendeels op. Een enkel laat ras is nog wel te krijgen." Een areaaluitbreiding zit er niet in, denkt Remijn. "Ik denk dat het stabiel blijft. Er is gewoon niet meer plantgoed verkrijgbaar. Als er meer vroege eerstejaars plantuien beschikbaar waren geweest, was er meer geplant."

Remijn merkt verder op dat de werkzaamheden op het land vrij laat beginnen. "De plantuien mogen er volgende week wel in."
Ook het Bureau Uienmarkt Informatie (BUI) van het Productschap Akkerbouw spreekt van een laat begin; een week of twee later dan normaal. "Het hangt sterk af van het verdere weersverloop wanneer de voorjaarswerkzaamheden volop los gaan."

Of registreer je om te kunnen reageren.