Home

Achtergrond

'Prijs koolzaad gaat dalen door grote sojaoogst'

De prijs van koolzaad daalt de komende weken.

Dat komt omdat in Zuid-Amerika veel soja wordt geoogst. Dat zei Bianca Buthmann van het agrarische handelsbedrijf Landwaren Prenzlau op een seminar in Berlijn. Buthmann verwacht dat de EU dit voorjaar veel sojaschroot zal importeren, bericht de Duitse site Agrarzeitung. Dat drukt de koolzaadprijs. Buthmann raadt telers aan nu al een deel van de koolzaadoogst te verkopen.

Landwaren Prenzlau betaalt momenteel 275 tot 280 euro per ton koolzaad van de nieuwe oogst. Buthmann: "Een stijging naar 300 euro zit er niet in. Vanaf april verwacht ik een prijsdaling. Ook de dalende vraag naar raapschroot uit de voersector drukt de prijs. Als de olieprijs weer gaat zakken kan de koolzaadprijs nog verder dalen richting 240 tot 245 euro per ton.'

Het Amerikaanse ministerie van landbouw (USDA) schat dat de wereld dit seizoen 255,9 miljoen ton sojabonen oogst. Vorig seizoen 2008/2009 is 210,9 miljoen ton geoogst. Het seizoen daarvoor was dat 221,1 miljoen ton.

Of registreer je om te kunnen reageren.