Home

Achtergrond 511 x bekeken 1 reactie

Poten vroege aardappelen gestart op Tholen

Het poten van vroege aardappelen is deze week op gang gekomen op Tholen in het werkgebied van veiling Alvantho in Zeeland.

De eerste aardappelen zijn vorige week donderdag gepoot, een week later dan vorig jaar. Veilingmeester David Hage van Alvantho verwacht dat het areaal vergelijkbaar zal zijn met voorgaande jaren. "Je ziet wel wat verschuivingen in rassen."

Hage maakt zich zorgen over de regel dat het loofdodingsmiddel Reglone niet vóór 15 juli mag worden gebruikt om broedende vogels te beschermen. Het verbod is vorig jaar ingegaan. Hage: "Het is voor ons een heikel punt. De kleinverpakkers en supermarkten vragen vroege aardappelen die voldoende huidvast zijn. Er zijn alternatieven geprobeerd, maar die zijn niet zo effectief als Reglone. In een jaar dat het te nat is voor mechanische loofdoding hebben de telers van vroege aardappelen Reglone echt nodig."

Volgens Hage probeert de sector een verzoek om vrijstelling te krijgen voor Reglone. "Het vreemde is dat het verbod alleen in Nederland geldt en in geen enkele andere lidstaat. Een paar kilometer van Tholen over de Belgische grens kan Reglone gewoon worden toegepast vóór 15 juli."

Eén reactie

Of registreer je om te kunnen reageren.