Home

Achtergrond

Poten aardappel Markies begint op eerste lentedag

Op de eerste lentedag van 2010 maakt medewerker Jan Sloter, van akkerbouwbedrijf Niemantsverdriet uit het Zuid-Hollandse Maasdam, van de gelegenheid gebruik om de eerste aardappelen te poten.

Voordat de pootaardappelen de grond in gaan worden ze behandeld. Het pootseizoen voor vroege aardappelen is door de weersomstandigheden dit jaar later begonnen dan vorig jaar. Ook in Spanje en Portugal zijn problemen met de vroege aardappelteelt door de regenval van afgelopen weken. Niemantsverdriet begint met het poten van de Markies-aardappel. Foto Rein Geleijnse

Wim Roost trekt folie over zijn aspergebedden. De Limburger wil vroeg oogsten zodat de prijs minder lijdt onder een groot aanbod. In totaal teelt Roost op 3 hectare witte Gynlim-asperges. Het zijn dunne asperges. "Nederlandse afnemers willen vaak dikke asperges, hoewel de smaak van dunne beter bekend staat. Daarom lever ik aan een Belgische veiling." Roost houdt ook 60 zoogkoeien. De kali in de koeienmest wordt op het bedrijf aangewend. "Zo hoef ik alleen magnesium bij te kopen." Foto: Twan Wiermans

Vrijwilligers van de Voedselbank Walcheren verdelen aardappelen over 175 voedselpakketten. De aardappelen zijn aangeboden door het Actiecomité Ontpolderen Nee. De aardappelen zijn geteeld in de Hedwigepolder, die in het kader van natuurcompensatie wordt omgezet tot getijdenatuur. Veel Zeeuwen zijn hier tegen. Met het aanbieden van de aardappelen aan de voedselbank willen de Zeeuwen aantonen dat voedselproductie voor iedereen van groot belang is en niet mag verdwijnen door ontpoldering. Foto Anton Dingemanse

Een kleine honderd Belgische Witblauwen en ruim negentig Verbeterd Roodbonte koeien verschijnen op op de vleesveeshow aankomende zaterdag in het Gelderse Hulshorst. De tentoonstelling is voor het derde jaar op rij. Stier Jarno staat zaterdag ook op de vleesveeshow. Foto: Jan Willem Veldman

Aardbeientelers bekijken de belichtingsproeven bij het praktijkcentrum Botany in Horst. LTO Vollegrondsgroente.net organiseerde daar vandaag een excursie en lezingen over de lopende proeven. Volgende week start de oogst van de belichte gewassen. Dan moet half mei duidelijk worden wat de mogelijkheden zijn de rassen Elsanta, Sonata en Elianny te vervroegen en de productie te verhogen. Het onderzoek is een opdracht van de gewascommissie, van telers zelf dus. Gewasmanager Joan Bus: "Er komt meer teelt onder glas bij, waardoor een blok ontstaat met telers die op hetzelfde moment beginnen en stoppen met de teelt. Het zou mooi zijn die voorjaarsteelt meer te verdelen. Ook werden telers bijgepraat over belichtingsproeven met spaarlamp, in plaats van gloeilamp. Gekeken wordt welke kleuren in LED zorgen voor doorbreking van de winterrust van de plant naar de fase van strekking." Foto Lé Giesen

Foto

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.