Home

Achtergrond 313 x bekeken

Pootgoedexport naar Spanje stokt

De export van Nederlandse pootaardappelen naar Spanje was in februari 4.363 ton kleiner dan in dezelfde maand vorig jaar. De achterstand in de pootgoedafzet naar dit land is dit seizoen daarmee opgelopen tot 14.460 ton.

Spanje behoort tot de top 5 van landen die pootgoed afnemen uit Nederland. Vorig jaar importeerden de Spanjaarden uiteindelijk 49.105 ton. Tot eind februari bleef de teller steken op 20.977 ton tegen 35.437 ton in dezelfde periode vorig jaar, blijkt uit cijfers van de Pootaardappel Contact Commissie (PCC).

Binnen Europa laten ook de andere grote afnemers een achterstand zien in hun pootgoedafname in vergelijking met vorig jaar. Italië importeerde totnogtoe bijna 9.000 ton minder dan een jaar geleden. De achterstand in de uitvoer naar Duitsland, Frankrijk, Portugal en het Verenigd Koninkrijk varieert van 4.000 tot 6.000 ton.

Gezien de financiële perikelen in Griekenland is het opvallend dat de pootgoedafzet naar dit land juist een voorsprong heeft ten opzichte van vorig jaar. Tot eind vorige maand namen de Grieken ruim 15.000 ton af, dit is zo’n 500 ton meer dan in dezelfde periode vorig jaar. Ook de export naar Cyprus valt in positieve zin op, omdat dat land dit jaar meer pootgoed heeft geïmporteerd dan vorig seizoen.

De totale afzet binnen de Europese Unie blijft vooralsnog zo’n 44.000 ton achter bij vorig jaar. Tot eind februari is 162.657 ton binnen de EU-grenzen afgezet, tegen 206.820 in dezelfde periode vorig jaar.

Ondanks de veel geringere afzet in de EU heeft de totale pootgoedafzet toch nog een ruime voorsprong ten opzichte van vorig seizoen. In totaal is tot eind vorige maand 460.960 ton geëxporteerd. Deze hoeveelheid is 5,3 procent groter dan op hetzelfde moment vorig jaar. Dit is hoofdzakelijk het gevolg van de fors grotere uitvoer naar Algerije, dat dit jaar met meer dan 85.000 ton de grootste afnemer van Nederlands pootgoed is.

Mede door de grote Algerijnse vraag is de afzet naar Afrika dit jaar ruim 45.000 ton groter dan vorig jaar. Een grotere export naar Libanon heeft ertoe bijgedragen dat de afzet naar Azië zo’n 21.000 ton groter is dan vorig jaar.

Of registreer je om te kunnen reageren.