Home

Achtergrond 527 x bekeken 4 reacties

Planning essentieel voor kuikenhouders

Een goede planning van het opzetten en afleveren van vleeskuikens is essentieel voor een optimaal resultaat op vleeskuikenbedrijven.

Dat stelt Jean Spreuwers, sectorhoofd Vleespluimvee bij mengvoerbedrijf De Heus.

Volgens Spreuwers kan met een goede planning zowel een maximale productie per vierkante meter als een evenwicht in vraag en aanbod bij slachterijen worden bereikt. Pluimveehouders moeten hier gebruik van maken om het maximale uit hun bedrijf te halen.

"Planning en rendement voor de totale kolom gaan hand in hand", stelt hij in het huisorgaan. "Als vraag en aanbod niet op elkaar zijn afgestemd, worden individuele mesters voor het financieel rendement afhankelijk van de volgende schakels in de keten en is het niet mogelijk om rendabel kuikens te houden."

Spreuwers benadrukt dat optimale planning om een grote mate van flexibiliteit vraagt. Daarnaast moeten vleeskuikenhouders goed vooruit kijken. "Goed plannen betekent dat de opzetten van eendagskuikens afgestemd worden op de vraag van slachtrijpe kuikens. Dat betekent niet opzetten als de prijzen hoog zijn en leegstand als de prijzen laag zijn, of massaal opzetten in de zomervakantie waardoor in het najaar een overschot ontstaat."

Spreuwers denkt dat de noodzaak voor beter plannen een les is die vleeskuikenshouders van de slechte prijzen eind vorig jaar kunnen leren. De prijzen trokken pas weer aan nadat pluimveehouders het aanbod drukten door een langere leegstand. Daardoor werden wel grote verliezen geleden.

Met hun planning moeten kuikenhouders wel rekening houden met bijzondere omstandigheden. Zo zijn er bijvoorbeeld bepaalde Westerse en islamitische feestdagen die invloed hebben op het aantal slachtdagen of de afzet van vlees. Daarnaast is het belangrijk om in te spelen op de vraag van slachterijen naar specifieke gewichten voor marktsegmenten en de snel veranderende omstandigheden op de versmarkt.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  herkauwer

  EEN GOEDE PLANNING IS ESSENTIEEL VOOR OM HET EVEN WELK BEDRIJF DAN OOK! (Kan ik effe vange?)

 • no-profile-image

  broiler

  Wijsheden die mijn opa en oma ook al wisten 35 jaar geleden
  De Heus heeft deze enigzins eigenwijze meneer uit Belgie indienst om een zo hoogmogelijk rendement uit hun vleeskuiken-voerfabrieken te halen, het rendement op uw bedrijf staat daar ten dienste van.
  houd dat ingedachten als u zowel uw voer koopt bij deze firma, als wel uw kuikens aan hen levert. verder prima lui daar bij De Heus

 • no-profile-image

  Jean Paul

  Ja, en Jean werkt niet bij de firma waar de beste 25% van onze broilermesters uit Nederland toe behoren dus de klap komt daar geweldig aan. Maar als we allemaal onze kuikens nu bij Jean en zijn mensen laten vermarkten dan komt het allemaal (niet) goed.

 • no-profile-image

  Harm

  Wat een wijsheden, wordt die meneer daarvoor betaald, of krijgen wij geld toe!!!
  Volgens mij heeft De Heus eind vorig jaar veel verlies geleden. Te dure kuikens weggezet bij vleeskuikenhouders. En de slachterijen hebben dat even gecorrigeerd.

Of registreer je om te kunnen reageren.