Home

Achtergrond

Piraten vergissen zich opnieuw in fregat

De bemanning van het marinefregat Hr. Ms. Tromp heeft vandaag bij Somalië twaalf piraten opgepakt en ontwapend.

De piraten waren in volle vaart op het oorlogsschip afgekomen maar braken hun aanval af toen ze merkten dat het om een marineschip ging. Nadat ze waren omgedraaid en wilden vluchtten, kon de marine hen stoppen door waarschuwingsschoten af te vuren vanaf het schip en vanuit de boordhelikopter.

Dat heeft het ministerie van Defensie in Den Haag zondag gemeld. De twee aanvalsbootjes zijn vernietigd. Tijdens hun vlucht hadden de piraten overvalsattributen zoals ladders al overboord gegooid. De verdachten zijn na ontwapening op een resterende 'moederboot' gezet waarmee ze de kust van Somalië kunnen bereiken. De Tromp was op het spoor van de piraten gezet nadat ze waren ontdekt door een Duits patrouillevliegtuig, op 270 nautische mijlen uit de kust.

Eerder deze maand verslikten ook andere piraten zich al in de Tromp. Ook toen dachten de overvallers kennelijk dat ze te maken hadden met een koopvaardijschip en braken ze halverwege hun aanval af.

Het Nederlandse schip doet mee aan de antipiraterijmissie Atalanta van de Europese Unie. Tijdens de operatie Sweeping Broom de afgelopen weken werden 32 piraten opgespoord, ontwapend en weer vrijgelaten. Met de vangst van zondag zijn nu in totaal 44 piraten uitgeschakeld.

Onder meer het CDA in de Tweede Kamer had al kritiek op de vrijlating en heeft opheldering gevraagd aan de ministers van Buitenlandse Zaken en Defensie. De EU heeft afspraken met landen in de regio gemaakt over de berechting van verdachten, maar dit komt niet goed van de grond. De Tweede Kamer dringt daar wel op aan. Eind vorig jaar moest ook het fregat Hr. Ms. Evertsen piraten vrijlaten toen geen enkel land ze wilden berechten.

De Somalische piraten verleggen hun werkterrein steeds verder de Indische Oceaan op, onder meer richting de Seychellen.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.