Home

Achtergrond

Perenbomen moeten het verder zelf maar rooien in Flevoland

Remco Rozendaal snoeit Conférence-perenbomen van de Flevolandse fruitteler Peter Minnaard.

Minnaard heeft 16 hectare peren en 6 hectare Elstar-appels. Hij denkt nog ongeveer een week nodig te hebben voor het snoeien van de laatste perenbomen. "Daarna moeten de bomen het zelf doen en komen we er niet meer aan tot de oogst", zegt Peter Minnaard. Hij hoort instemmend aan wat zijn vader zegt over de Elstar-appel: "Het is de beste appel die er is, maar hij wordt compleet in het verdomhoekje gezet. De afzet is ronduit een ramp. Al het Brusselse geld gaat naar de grote afzetorganisaties, die daar alleen maar reclame mee maken voor hun eigen nieuwe appelrassen. Ze geven de Elstar zo’n beetje cadeau aan de supermarkten." Foto Alex de Haan

Akkerbouwer Hans Vinke freest bij het Zeeuws-Vlaamse Axel ruggen voor de teelt van peen. Morgen zal de Maatschap Vinke, waar hij met zijn vader, moeder en beide broers in zit, de zaden voor de wortelen zaaien op zo’n 16 hectare. Volgens vader Machiel Vinke zijn die vooral bestemd voor de versmarkt in België. De maatschap teelt naast peen ook onder meer tarwe, bieten en pootaardappelen op zo’n 250 hectare. "Met zo’n grote maatschap heb je ook veel grond nodig, hè?", aldus Machiel Vinke. Foto Anton Dingemanse

Gerrit Heeres uit Abbega mixt de mest bij een rundveehouder in het Friese Ter Idzard. Met zijn nieuwe mestmixer met een reikwijdte van 20 meter is hij in staat de grootste mestsilo’s te mixen. De vrachtwagen met mixer rijdt door de Benelux en delen van Duitsland. "Het is momenteel topdrukte", vertelt Heeres. "Boeren willen nu zo snel mogelijk hun mest uitrijden." Foto Alex de Haan

Johan Zwik, medewerker bij kweekbedrijf Vandijkesemo in het Groningse Scheemda spoelt bladrammenas. "Deze planten worden in de winter getoetst op resistentie tegen het witte bietencysteaaltje", legt kweker Gerard Bremer uit. "Door groenbemesters te ontwikkelen met aaltjesresistentie gaan we het vermeerderen van aaltjes tegen. Zo kan de akkerbouwer zonder aaltjesproblematiek bieten telen." Foto Koos van der Spek

Foto

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.