Home

Achtergrond 1293 x bekeken

Perceel klaarmaken voor suikerbietenteelt met gerst

Akkerbouwer Alex Houwing maakt het land klaar om er suikerbieten te zaaien.

Dit doet de Drentenaar met een spitmachine. De rol erachter drukt de grond weer aan. Morgen gaat hij de 19 hectare inzaaien. "We zaaien tegelijkertijd gerst op de zandruggen", vertelt Houwing. "Daarmee proberen we het stuiven tegen te gaan." Over een week of twee is de gerst al zo groot dat het de grond goed vasthoudt. Begin mei, als de bieten groter zijn, heeft het graangewas haar werk gedaan en wordt het doodgespoten. Foto Jan Bouwman

Loonwerker Noud van Gog uit Liessel, bij Helmond, zaait waspeen voor industriegroenteteler Hugo Corstjens uit Haler. De teler teelt voor commissionair Rijko uit Helmond. De zaaicombinatie bewerkt de grond aan de voorkant en zaait aan de achterkant. "Wij zaaien de peen op bedjes van 10 tot 15 centimeter hoogte. Dat verkleint het risico op ziekten wanneer de grond vochtig is." Andere loonwerkers zaaien ook wel volvelds. De waspeen gaat via Rijko naar afnemers in de conservenindustrie. Foto Twan Wiermans

Akkerbouwer Anselm Claassen (links) en Ties Oosterhuis, buitendienstmedewerker bij aardappelhandelshuis Agrico, bekijken de miniknollen die Groninger Claassen van het Emmeloordse bedrijf heeft afgenomen. De miniknollen worden in april met de hand gepoot en in de zomer gerooid, legt Claassen uit. "Dit is heel precies werk." Na drie seizoenen heeft hij voldoende om de stammen als pootgoed af te leveren. Claassen heeft zin in het nieuwe seizoen. "Het mag wel mooi weer blijven, dan kunnen we straks lekker los." Foto Jan Bouwman

Aspergeteler Frank Doornbosch uit het Groningse Borgercompagnie steekt de eerste asperges van het seizoen. De teler heeft zijn teelt vervroegd door de bedden te verwarmen. De warmte betrekt hij van zijn buurman die een biovergister heeft. Het water van 37 graden Celsius verwarmt de plant die daardoor constant groeit en een evenwichtige maatsortering geeft. Voor de AA-sortering krijgt de teler momenteel tussen de 8 en 10 euro per kilo. Doornbosch levert aan The Greenery. Tot 1 mei oogst hij van de verwarmde bedden, daarna gaat hij over op de koude teelt. Foto Koos van der Spek

Foto

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.