Home

Achtergrond 47 reacties

'Partij voor de Planten opgericht'

Nederland krijgt er een nieuwe politieke partij bij, een die opkomt voor rechten van planten.

Dat heeft het VARA radioprogramma Vroege Vogels bekendgemaakt. Donderdag, 1 april, licht de partij haar programma toe. Dit doet vermoeden dat het om een 1 april-grap gaat.

Een van de initiatiefnemers van deze Partij voor de Planten is professor Pieter Baas, oud-directeur van het Nationaal Herbarium in Leiden. Hij wil met de oprichting van de partij de planten een stem geven in het parlement.

Een van die rechten van planten is volgens Baas bijvoorbeeld dat ze niet overbemest worden. “Verder is het gebruik van planten voor biobrandstof uit den boze”, aldus initiatiefnemer Baas. “Bespaar de planten het leed dat ze daarvoor gekweekt moeten worden. We zijn helemaal van planten afhankelijk, laten we ze dan ook een plantwaardig bestaan teruggeven”.

Directeur Natuurbeheer van Natuurmonumenten Teo Wams vindt het een verrassend, maar interessant initiatief, zo zegt hij tegen Vroege Vogels. Ook hij onderstreept het belang van groen: “Als de dieren een partij rechtvaardigen, dan rechtvaardigen planten zeker een politieke partij”.

Lijsttrekker Rolf Roos van de Partij voor de Planten pleit voor de invoering van een zogenaamde tegeltaks. Volgens hem verdwijnen steeds meer tuinen onder de tegels. “Met de tegeltaks willen we het gemeenten mogelijk maken om aan iedere bewoner gratis twee bomen beschikbaar te stellen”, aldus Roos.

De Partij voor de Planten (PvdP) wil meedoen aan de Tweede Kamer verkiezingen op 9 juni. Volgens de partij durft ze de radicale keuze te maken om te luisteren naar dat wat geen stem heeft, namelijk de natuur. Terwijl de natuur belangrijk is voor ons allemaal. Verder ziet de nieuwe politieke beweging zich niet als een 'one issuepartij'. “De meeste keuzes over de inrichting van onze samenleving zijn op de lange termijn namelijk niet los te zien van hun impact op de levende natuur.”

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Demo

  Word spannend voor de P.v.P ,want a.s donderdag word na geheim overleg in het torentje bekend dat de kiesdrempel voor politieke partijen 5% word, dus er zal gewerkt moeten worden om voldoende stemmen binnen te halen.

 • no-profile-image

  .

  Het goeie van een 1 aprilgrap is dat het een 1 aprilgrap blijft en geen 25 maart grap. Wat een flauwekul zeg.

 • no-profile-image

  Leen

  Welja, nu de Partij van de Lucht, Aarde en Water nog. Houding van de PvdD t.o.v. Oostvaardersplassenleed is tekenend voor de intentie van dit soort lieden: Eenmaal in het pluche, lekker blijven plakken! Laten we bij discussie's gewoon ons standpunt kenbaar maken via Internet en heel het parlement afschaffen. Wel zo democratisch.

 • no-profile-image

  Theo

  Logisch gevold op de dieren party,in Nederland worden we zo zoetjes aan de gekke henkie van de wereld. ,t Word tijd dat we het hele kies systeem omgooien, gewoon minimaal 6 % van de stemmen nodig om in de kamer te komen .

 • no-profile-image

  Henk

  nivo zakt hard in Nederland.
  teveel tijd over dan wordt je vervelend.

 • no-profile-image

  boer

  Bij gebrek aan echte problemen krijg je dit soort onzin. hetzelfde geldt natuurlijk ook voor de PvvD. Doe in bijvoorbeeld Griekenland maar eens een voorstel voor het oprichten van een partij voor de dieren, planten of zoiets. Met zo'n voorstel win je daar cabarestafette. En dat geldt eigenlijk voor nagenoeg alle landen buiten Nederland.......

 • no-profile-image

  DE KEMPEN

  1 aprilgrap zeker

 • no-profile-image

  boertje lunteren

  HAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHA Als dit geen 1 april grap is eet ik mn sokken op enals niet zo is dan doe ik dat echt hahaha ik lig hier op de grond van het lachen

 • no-profile-image

  boertje lunteren

  hahaha je gelooft dit toch niet? Of heb je hier sympathieen voor? als dat zo is ben je de grootste komiek die ik ooit heb meegemaakt hahaha

 • no-profile-image

  keutelboer

  Grapjanus

 • no-profile-image

  henk

  waneer komt er een partij voor de muggenzivterij erbij in den haag

 • no-profile-image

  martin 't hart

  Naast de partij voor de dieren lijkt mij dit een goed initiatief.
  Het gaat er niet direct om hoge ogen te gooien, maar een bewustwordingsproces op gang te brengen, dat het zo niet langer kan, omdat de mens zich meer en meer ontpopt als een tweebenige jakhals.
  Het moet menswaardiger, diervriendelijker en planten mogen niet over hun natuurlijke ritme gejaagd worden.
  Ook een serieus alternatief voor die mensen die geen wegwijs meer kunnen worden uit al die grijze muizen partijen, die uiteindelijk allen hetzelfde pretenderen: geld en macht.
  Het systeem is corrupt.
  "Shock to the system "(Billy Idol)

  Vriendelijke groet,

  Martin

 • no-profile-image

  Jeer

  Wat een triest iniatief, het moet niet gekker worden. Dadelijk wordt er nog een partij voor de laptop opgericht. De 2de kamer moet gewoon het minimaal aantal kiezers wat een partij nodig heeft om te starten flink opschroeven. Dan is deze flauwekul zo afgelopen.

 • no-profile-image

  moniquevos@t-online.de

  Eindelijk word er aan ONS gedacht! Eindelijk worden de vegetariërs en veganisten zelf aan de kaak gesteld! Deze mensen die vleeseters het leven vaak moeilijk maken, maar zelf zonder hun hand om te draaien planten vermoorden en durven op te eten! Mogen wij nu elke keer (net zoveel) kamervragen stellen als Mevrouw Thieme en haar vrienden een van ons levend kookt en opeet? De partner van mevrouw Thieme wil zelfs een LUPINE-Slagerij beginnen! In Den Haag! Waar kunnen we deze moordenaar aangeven?????? Kamervragen, Kamervragen!

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Ga er maar vanuit dat het een 1 april grap is om de boeren te stangen. Wordt na 1 april vervolgd.

 • no-profile-image

  wel

  Op de site van Vroege Vogels staat dat donderdag de campagne begint en dat dan de website online gaat. En welke dat um is het donderdag ook al weer?

 • no-profile-image

  katja

  In het torentje groeit al een Dovenetel en die verbouwd er bakkenvol Guichelheil maar dan in de gemuteerde CDA-variant. Vét Huichelgeil!

 • no-profile-image

  wandelaar

  Pas maar op Lunterse Boer, want morgen staat jouw hele land vol met Juichkruid. Dat kan alleen maar effectief met Lachgas bestreden worden!

 • no-profile-image

  Jan Adema

  Verantwoordelijk omgaan met de natuur is vanzelfsprekend. Dat begrijpt de doorsnee Nederlander wel.

  Suggesties voor nieuw op te richten partijen zijn:

  Partij voor de doven
  Partij voor de blinden
  Partij voor alleenstaande moeders
  Partij voor alleen staande vaders
  Partij voor erectieproblemen
  Partij voor de nuttelozen
  Partij voor verhogen belasting
  Partij voor verlagen belasting
  Partij voor halve zolen
  Partij voor goddelozen
  etc etc

  Zelf kies ik maar geen partij meer.

 • no-profile-image

  han

  het is donderdag 1 april ik ga er maar van uit dat het een grap is,anders word de politiek nog ongeloofwaardiger

 • no-profile-image

  koetje

  Wel vreemd dat ze alleen als eis stellen dat de planten niet overbemest mogen worden.
  Onderbemesting is toch veel erger?Dan gaan ze eerder dood.Maar het is wel een originele 1 April grap.Zelfs in België lachen ze zich een deuk.

 • no-profile-image

  zwalker

  Alle vluchtstroken omploegen en de BEUK er in! (Trouwens, eiken mogen ook hoor).

 • no-profile-image

  gert

  ook nog een partij voor auto,s

 • no-profile-image

  gerard vanhommerig

  Denk eraan op tijd vergunning aanvragen om te oogsten met minstens een M E R van ten minste 500 pagina,s. hou rekening met bezwaar termijn van 6 weken en mogelijk kroon beroep

 • no-profile-image

  Armand

  Ik weeet ooook nog wel unne leuuke plant...

 • no-profile-image

  boerin

  Volgens betrouwbare bronnen is deze proef stilgelegd door Stichting Lekker Plantje omdat deze proef niet plantvriendelijk was.

 • no-profile-image

  gerrie

  Prima initiatief. Ik heb genoeg m2 gras staan, dus ik neem aan dat ze allemaal mogen gaan stemmen.

 • no-profile-image

  Antonio

  Dat wordt dan de Weed-party...of was het nou wiet-partij?

  Anyways, wel mooi dat ze opkomen voor de vergroening van Nederland. Stoeptegels eruit, bomen, bollen, planten en bloemen erin! FloraHolland en consorten kijken vast graag uit naar de extra orders die dit gaat opleveren :)

 • no-profile-image

  frankspiekker@hotmail.com

  er is maar 1 oplossing: partij voor de boeren oprichten!!!
  20.000 melkveehouders * 3 (periferie) = 110.000 stemmen, varkenshouders, pluimveehouders en akkerbouwers dr bij + buurjongens en planntelandbewoners, al met al een mooie omvang om een nieuwe partij op te richten. wie neemt het voortou??

 • no-profile-image

  Belg

  We kunnen hier in den kroeg altijd zo lachen om jullie zotte Hollanders.... We waren nog maar net uitgelachten om d'n grap met d'n partij van de dieren en nu komt ge weer met dit! Briljant!

  Amai, ik ga nog ne pint scoren in den kroeg!

 • no-profile-image

  herkauwer

  Er loopt al een proef bij Rijkswaterstaat om in plaats van ononderbroken striping op doorgaande wegen voortaan Zigzagkruid als wegmarkering in te zaaien. Zigzagkruid (Sedum flexibilus) is vanwege de karakteristieke gebroken lijnvorm vooral geschikt voor het markeren van onoverzichtelijke wegsituaties.

 • no-profile-image

  fleur netelroos

  Eindelijk gerechtigheid. Het werd hoog tijd dat er een partij kwam die het gaat opnemen voor de plantenrechten. Iedereen die zich voor 1 april aanmeldt krijgt naar wens een stekkie van de Lidcactus of van de Fucksia!

 • no-profile-image

  wipstaartje

  Ik breek een lans voor het Genadekruid!

 • no-profile-image

  Van den Bergh

  Onze raaskallende Wandelaar = Spotvogel = Wipstaart = Herkauwer = Katja zit dit forum ook weer voor meer dan de helft te vervuilen. Zelfs op 1 april niet grappig.

 • no-profile-image

  lachme rot

  als dit een 1 april grap is lach ik me rot, als dit werkelijk waar is dan loopt het slecht af met ons kikkerlandje

 • no-profile-image

  LTO-Hater

  Ik.

 • no-profile-image

  juvenalis 2

  Spreekt vrijmoedig over Spotvogel, maar misbruikt nooit Zijn naam! (Forum Romanum Imperii Domitiani Declamatore Decimus Iunius Iuvenalis, Anno Domini 2010)

 • no-profile-image

  gertje

  Jammer dat Partij voor de Dieren geen 1 aprilgrap was. Minstens zo belachelijk.

 • no-profile-image

  john

  Je hoor in de loop van daze dag dat het een 1 April grap is .

  en ...een geslaagde

 • no-profile-image

  bollenkweker

  Met dit soort ideeen hebben de oprichters van deze partij duidelijk geen moeite om bepaalde planten wel te roken.

 • no-profile-image

  binnen

  Hoogste tijd dat deze partij werd opgericht. Denk toch eens aan al dat onkruid dat gewied wordt in de achtertuin van alle brave nederlanders. Met volle overtuiging groeit het tot boven maaiveld en al die burgers met voorjaarskriebels schoffelen het zo om.
  Wees lief voor de planten en dan is het zo weer 2 april en kan een ieder zijn verstand weer gebruiken.

 • no-profile-image

  LTO-Hater

  Jan Adema, de partij voor de nuttelozen zal met stip winnen.

 • no-profile-image

  Boeren Verstand

  Allemaal niet meer op reageren: het mag toch duidelijk zijn dat dit een 1 april grap betreft.......

 • no-profile-image

  Han

  @Westbrabander. Jij onthoudt je planten toch geen >brede weers risico dekking

 • no-profile-image

  meisje

  het moet niet gekker worden, gaan we tegenwoordigertijd, ook nog een keer gewoon werken, of hebben we daar geen tijd meer voor!

 • no-profile-image

  iris tulp

  Wat een superinitiatief. Ik heb ook aan zo'n partij gedacht en had het plan om Steenbreek te gaan uitzaaien in al die tegeltuinen en grintwoestijnen. Als daad van burgerlijke waakzaamheid tegen de oprukkende overwoekering door Dovenetels!

 • no-profile-image

  Westbrabander

  Mijn graan schreeuwt om aandacht na deze barre winter en vandaag weer zo,n koude wind eroverheen. Ze zijn gelukkig wel verzekerd tegen hagel.

Laad alle reacties (43)

Of registreer je om te kunnen reageren.