Home

Achtergrond 166 x bekeken

Pakistan wordt terreur maar niet de baas

De Pakistaanse autoriteiten slagen er maar niet in grip te krijgen op de vele radicaalislamitische organisaties die terreur zaaien in het land.

Dat bleek vandaag weer, toen twee zelfmoordenaars zichzelf opbliezen in Lahore, de tweede stad van het land.

Zeker 45 mensen kwamen om het leven door de bomexplosies, die binnen 15 tot 20 seconden na elkaar plaatshadden en waren gericht op een militair konvooi. De slachtoffers waren echter vooral burgers, zoals zo vaak. Circa honderd mensen raakten gewond in de miljoenenstad nabij de grens met India.

In de avond deed zich nog een derde explosie voor, waarbij voor zover bekend alleen vier mensen gewond raakten. De drie aanslagen van vrijdag volgden op een aanslag maandag op een gebouw van een veiligheidsdienst in Lahore. Toen stierven dertien mensen.

De verantwoordelijkheid voor de bomaanslagen is nog niet opgeëist, maar het staat vrijwel vast dat ze zijn voorbereid door een radicaalislamitische groepering. Jarenlang kregen dergelijke organisaties steun van bepaalde elementen binnen de veiligheidsdiensten en politieke partijen in Pakistan. De extremisten pleegden onder meer terreuraanslagen in het buurland India, de aartsvijand van Pakistan.

Pakistan steunde ook lange tijd de Taliban in Afghanistan. Duizenden Pakistaanse vrijwilligers trokken in de afgelopen decennia de grens over om de soennitische moslimbroeders te hulp te schieten in de strijd tegen rivaliserende bewegingen en tegen internationale troepen. Leiders van de Taliban in Afghanistan vonden een veilige schuilplaats in Pakistan, nadat hun heerschappij eind 2001 werd beëindigd.

De relatie tussen de autoriteiten in Pakistan en de radicaalislamitische bewegingen kwam pas serieus onder druk te staan toen het Pakistaanse leger in de afgelopen jaren een aantal offensieven begon tegen de extremisten. Deze acties werden ondernomen na zware druk vanuit de Verenigde Staten, een belangrijke bondgenoot van de machthebbers in Pakistan.

In het afgelopen jaar voerde Pakistan de operaties tegen extremisten op. Zo werden Talibanstrijders verjaagd uit de noordelijk gelegen Swatvallei, waar ze een schrikbewind hadden gevestigd. Later volgden offensieven in een aantal districten in het zeer onrustige noordwesten van het land. Volgens de autoriteiten werden honderden Taliban en andere extremisten om het leven gebracht. In de afgelopen weken zou een reeks kopstukken van de Afghaanse Taliban zijn gearresteerd in Pakistan. Dat was mede het resultaat van verbeterde samenwerking tussen de Pakistaanse en Amerikaanse inlichtingendiensten.

Een reactie bleef niet uit. In de afgelopen jaren vonden duizenden Pakistanen de dood tijdens terreuraanslagen. Na de aanslag van afgelopen maandag in Lahore kondigden de Taliban aan dat ze tot drieduizend zelfmoordenaars gaan inzetten in Pakistan, als het leger niet stopt met de antiterreuracties. Ook moet het Amerikaanse leger stoppen met aanvallen met onbemande bommenwerpers. Deze zogeheten drones zijn een succesvol wapen gebleken in de strijd tegen de militanten.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.