Home

Achtergrond

Paaseieren kleuren voor export naar Duitsland

Het is niet de kerntaak van het Limburgse Eggafood, maar het koken en kleuren van eieren bij het bedrijfsonderdeel Eivo, is wel een groeiende tak.

Bedrijfsleider Paul Sieben kijkt naar de gekleurde eieren. Vooral rond Pasen is er belangstelling voor de gekleurde eieren vooral vanuit Duitsland, maar ook vanuit Nederland. De Nederlandse markt groeit jaarlijks zo’n 10 procent, zegt Henk Stiphout, die gaat over de verkoop.
"Jaarlijks verwerken wij zo’n 400 miljoen eieren per jaar. Het bedrijf is actief in het koken en pellen, sorteren en verpakken en het verven van eieren", aldus Stiphout. Foto Vidiphoto

Marcel Douma schoffelt op de knieën de biologische knoflookplantjes in de kas. Jeanette en Marcel Douma telen in de 3.000 vierkante meter tellende tas verschillende kruiden en groenten. De biologische kwekerij De Keukentuin levert aan de groothandel en via de eigen winkel aan de particulier. De ondernemers begonnen tien jaar geleden in het Groningse Zuidbroek. In de teelten wisselen ze de productie van groenten af met kruiden, zodat de productie jaarrond op gang blijft. Foto Koos van der Spek

De schapen en lammeren van Henk Koopman uit het Friese Wolvega lopen al buiten. De dieren staan op de dijk langs het Stroomkantpad bij de rivier de Linde in het nabijgelegen De Blesse. Het is nog wat koud, maar de lammeren wennen daar volgens de schapenhouder snel aan, en zouden op deze manier zelfs wat meer weerstand krijgen. De dieren worden nog bijgevoerd. Foto Lenus van der Broek

Zeugenhouder Jan van der Burg drijft samen met de chauffeur biggen de laadklep van de biggenwagen op. Met het koude weer van de afgelopen maanden is het fijn dat de vrachtauto een halve meter de stal in kan rijden, zodat mens en dier niet in wind en kou buiten hoeven te staan. Het koppel biggen, in totaal 192, gaat naar de vaste afnemer van Van der Burg. De vermeerderaar heeft samen met zijn zoon Pieter 380 zeugen in het Groningse Oostwold. Iedere week leveren ze een koppel van 192 biggen. Foto Koos van der Spek

Akkerbouwer Wouter van Breugel uit het Groningse Nieuwolda strooit kalkammonsalpeter op de wintertarwe. Van Breugel heeft in twee dagen 27 hectare wintertarwe voorzien van kunstmest. "De wintertarwe is goed de winter doorgekomen. Ik zie geen vorstbeschadiging. Dat valt me mee. De tarwe is nog wel wat gekleurd, maar er komt al een mooie groene kleur op." Foto Koos van der Spek

Bij Ammerlaan Grond- en Hydrocultuur uit de Zuid-Hollandse plaats Pijnacker is vandaag voor het eerst geboord naar aardwarmte. De kosten: 7 miljoen euro. Het risico is hoog, erkent plantenkweker Leon Ammerlaan. "Maar ik denk dat we straks niet alleen letterlijk met de boor maar ook qua prijzen de bodem hebben bereikt. Er is maar één richting: vooruit." Foto Roel Dijkstra

Foto

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.