Home

Achtergrond 1 reactie

PPO roept op bewust om te gaan met granulaat

Onnodig inzet van granulaat gaat ten koste van het saldo.

Dit zegt Thea van Beers, onderzoeker akkerbouw, groene ruimte en vollegrondsgroente bij PPO, onderdeel van Wageningen UR. PPO wil telers erop wijzen dat ze bewuster met granulaat, een korrelvormig middel dat aaltjes verdooft, moeten omgaan. "Ten eerste kost granulaat geld", legt Van Beers uit. ”Dat moet je in de vorm van opbrengst en kwaliteit terug zien te krijgen. Onderzoek heeft aangetoond dat de toepassing van granulaat zich lang niet altijd terugbetaalt.”

Granulaat verdooft alleen en is daarom slechts een tijdelijke oplossing. Het kan er wel voor zorgen dat de plant net even tijd genoeg krijgt weerstand te kunnen bieden tegen aaltjes. Ander nadeel is dat het bodemleven bij regelmatig gebruik went aan granulaat, waardoor het niet meer werkt als het echt nodig is. Van Beers: "Bovendien is kritisch omgaan met middelen tegenwoordig een noodzaak."

Het is bijzonder lastig om de afweging te maken of de toepassing granulaat zin heeft. Het wordt wel vaak onterecht gebruikt, weet Beers. "Het is een gevoelsmatige afweging. En akkerbouwers doen liever iets dan niets. Maar vaak heeft het weinig zin."

Het advies hierover is niet eenduidig, merkt Van Beers. "Daar willen wij opheldering in brengen. Over het inzetten van granulaat moet goed worden nagedacht." Rijentoepassingen zijn zelden rendabel, noemt zij als voorbeeld. Bij de beheersing van aardappelmoeheid vermindert een halve dosering volvelds bij de teelt van een deels resistente ras de kans op een besmetverklaring.

Granulaat verlaagt de kans op een besmetverklaring niet als het wordt ingezet bij een vatbaar ras, weet Van Beers. "Wel kan het een deel van het opbrengstverlies compenseren", vertelt de onderzoeker. "Een halve dosering volvelds houdt vermeerdering bovendien op een lager niveau. Maar voorkomen doet het ’t niet."

Op de website Kennisakker staat een artikel van Van Beers over dit onderwerp.

Eén reactie

 • no-profile-image

  Jurgen

  Geachte internetredactie,
  De link naar het artikel werkt niet, staat http:// + spatie te veel voor.
  Groet,
  Jurgen

Of registreer je om te kunnen reageren.