Home

Achtergrond

PPO: hennep lijkt waardplant voor PP-aaltje

Hennep lijkt een hele goede waardplant te zijn voor het wortellesieaaltje Pratylenchus penetrans.

Dat blijkt uit onderzoek van het proefbedrijf ‘t Kompas in Valthermond van het Praktijkonderzoek Plant en Omgeving (PPO-WUR), in opdracht van hennepverwerker Hempflax Agro en het Productschap Akkerbouw. Hennep wordt gezaaid in mei en geoogst in augustus. De onderzoekers wilden weten in hoeverre de aaltjes zich in zo’n kort groeiseizoen kunnen vermeerderen.

De hennep is gezaaid in proefveldjes met een verschillende mate van besmetting met wortellesieaaltjes. Afhankelijk van de mate van beginbesmetting vermeerdert het aaltje zich 3,8 tot 7,7 keer, meldt het PPO. "Hennep lijkt een hele goede waardplant te zijn. Hennep lijkt zelf niet gevoelig voor schade. In de proef kon namelijk geen opbrengstverschil worden aangetoond bij de verschillende aanvangspopulaties."

Of registreer je om te kunnen reageren.