Home

Achtergrond

PCA: kostprijs teelt Bintjes gestegen

De kostprijs af land om Bintjes te telen is in België gestegen.

De bewaarkosten zijn iets gedaald.

De teelt van Bintjes kostte vorig jaar €8,49 per 100 kilo af land. Dat is 45 cent meer dan in 2008. Het Belgische Interprovinciaal Proefcentrum voor de Aardappelteelt had niet verwacht dat de kostprijs af land was gestegen omdat vorig jaar minder tegen ziektes hoefde te worden gespoten. "De zomer van 2009 was droog. Voor de ziektebestrijding kwam dit goed uit."

Toch is de kostprijs af land gestegen, stelt het PCA. De aankoop van pootgoed kostte vorig jaar 150 euro per hectare meer dan in 2008. Aan meststoffen waren de Bintje-telers bijna 120 euro meer kwijt. Voor pacht rekent het PCA 50 euro meer, omdat de pachtprijs vorig jaar wat te laag was ingeschat. De enige kostenbesparing zat in het middelengebruik, waar de telers 72 euro per hectare minder aan hebben uitgegeven.

In de kostprijsberekening van bewaaraardappelen gaat het PCA uit van een bewaarperiode van acht maanden. Het kost de telers €11,91 per 100 kilo om de Bintjes te telen en daarna acht maanden te bewaren. In 2008 was dat €12,19.

De bewaarkosten vallen iets lager uit. Het renteverlies was vorig jaar 35 euro per hectare lager, omdat de rente sterk is gedaald. Bovendien zijn de aardappelen minder waard waardoor minder renteverlies wordt geleden.

De andere kosten bleven gelijk. Het PCA komt voor de bewaring op een kostprijs van €3,43 per 100 kilo, inclusief extra arbeid. "De verkoopprijs moet gedurende het bewaarseizoen minstens €3,43 stijgen ten opzichte van de af land prijs om de investering in de bewaring rendabel te maken."

Of registreer je om te kunnen reageren.