Home

Achtergrond 393 x bekeken

Overschat Voederwaarde niet

Het project Voederwaarde.nl geeft inzicht in de samenstelling van varkensbrok.

Een groep van acht veevoerfabrikanten biedt afnemers sinds vorige maand inzicht in de samenstelling van het voer dat ze leveren. Behalve de voederwaarde worden de ingrediënten van het voer vermeld. De fabrikanten doen dat via VoederWaarde.nl.

Het voordeel voor de boer: meer inzicht in de prijs-kwaliteitverhouding van zijn voer.

Het is logisch dat de door krappe marges geplaagde vleesvarkenshouder kritisch naar zijn voer kijkt. In de vleesvarkenshouderij zit ruim meer dan de helft van de kosten in het voer.

Onder vleesvarkenshouders vatte in 2008 de gedachte post dat voerfabrikanten duur graan gingen vervangen door goedkopere, inferieure grondstoffen, om zo de kostprijs in de hand te houden. En dat, aldus verontruste varkenshouders, zou er dan weer de verklaring voor zijn dat de vleesvarkensgroei maar niet boven de 800 gram per dag komt. De NVV bundelde de argwaan, uiteindelijk uitmondend in VoederWaarde.nl.

Die extra informatie is goed voor de boer. Zeker als die twijfel wegneemt en een aanknopingspunt biedt om nog eens met de leverancier in gesprek te gaan, nu op basis van feiten. De boer wordt er mondiger door.

En verder: wie zoveel geld uitgeeft aan voer, heeft simpelweg recht op die productinformatie, waarvan hij denkt dat hij die voor zijn bedrijfsvoering nodig heeft.

Tegelijk moet VoederWaarde.nl ook niet worden overschat:
- Het is niet gezegd dat een achterblijvende groei vooral (of überhaupt) aan het voer ligt
- Transparantie is mooi, maar maakt de varkensboer niet tot nutritionist. Voor een goede interpretatie blijft de specialist nodig; meestal is dat de leverancier.
- Het is niet waarschijnlijk dat veel meer voerfabrikanten gaan meedoen dan de huidige acht kleine producenten. Uit concurrentieoogpunt zullen ze de samenstelling van, soms speciale, voeders niet op straat leggen.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.