Home

Achtergrond

Overheidstekort 5,3 procent in 2009

Het tekort van de Nederlandse overheid is vorig jaar uitgekomen op 5,3 procent van het bruto binnenlands product, de som van alle geproduceerde goederen en diensten in Nederland.

In 2008 was er nog een overschot 0,7 procent. In totaal gaf de overheid 30,2 miljard meer uit dan ze aan inkomsten had. Dit komt neer op bijna 2000 euro per Nederlander, zo blijkt uit eerste ramingen van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

De overheid zag de staatsschuld met 2,7 procentpunt oplopen tot 60,9 procent van het bbp. Zowel het overheidstekort als de staatsschuld overschreed de Europese normen, aldus het CBS woensdag. Europese begrotingsregels schrijven voor dat het overheidstekort niet boven de 3 procent mag uitkomen. Voor de staatsschuld geldt een limiet van 60 procent.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.