Home

Achtergrond 588 x bekeken 3 reacties

Overgangsregeling ammoniakplan verlengd

De overgangsregeling voor stoppende varkenshouders in het Actieplan ammoniak en veehouderij wordt verlengd van 1 januari 2016 tot 2020.

Dat heeft minister Tineke Huizinga van Vrom toegezegd in een brief aan de Kamercommissie voor Landbouw.

Ook wil Huizinga het mogelijk maken om stalsystemen op basis van voorlopige emissiefactoren op te nemen in de RAV-lijst (RAV: Regeling Ammoniak en Veehouderij).

LTO-varkenshouderij-voorzitter Annechien ten Have is tevreden met deze toezeggingen. "Dit geeft perspectief. Op termijn stoppende varkenshouders moeten de mogelijkheid hebben om hun investeringen terug te verdienen". Zij blijft zich hard maken voor andere versoepelingen. Balansballen in combinatie met het voerspoor zou voldoende moeten zijn om aan de eisen te voldoen. Ook de oppervlakte-eis speelt een rol in dit dossier. Ten Have: "Meer oppervlakte is meer emissie".

In de brief aan de Kamercommissie wijst de minister er op dat een ingediend bedrijfsontwikkelplan niet juridisch bindend is. Het is wel het 'intekenbriefje' waarmee de veehouder aangeeft in aanmerking te willen komen voor het gedoogbeleid voor ammoniak-emissie. Uit het ingediende plan vloeit voort wanneer de vergunningen moeten worden aangevraagd en wanneer de aanpassingen moeten zijn gerealiseerd.

Ook wijst de minister er op dat zich tussen het moment van indienen van het ontwikkelplan en het moment van vergunningaanvraag nog ontwikkelingen kunnen voordoen. Die zullen dan moeten worden doorvertaald in de uiteindelijke vergunningaanvraag. Volgens de minister zouden de ontwikkelingen rond de Programmatische Aanpak Stikstof (PAS) zo’n wijzigende omstandigheid kunnen zijn. In de PAS wordt het totale overheidsbeleid voor terugdringing van ammoniakuitstoot vastgelegd. De PAS is niet controversieel verklaard en moet dit jaar klaar zijn.

Lees ook Huizinga: ontwikkelingsplan moet 1 april echt klaar

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Gertjan

  Zijn er ook al berekeningen waar wij in 2013 staan. Na 1 April moet dit mogelijk zijn om hier een berekening op los te laten zodat wij kunnen zien hoever we vooruit lopen binnen NL en de EU.

 • no-profile-image

  boertje

  Volgens mij had Nederland een ammoniakuitstoot van 120 kiloton of zoiets. Dit zou landelijk teruggebracht moesten worden naar ik meen 110 kiloton. Volgens mij is dit allang gehaald door de vele luchtwassers die er al geplaatst zijn met of zonder veel subsidie. Betekend dus dat er niet meer gereduceerd hoeft te worden. Het blijft natuurlijk geldklopperij waar alleen de industrie beter van wordt en weer over de rug van de boer. Kan iemand van de N.V.V of L.T.O dit bevestigen of beter nader uitleggen. Graag reacties.

 • no-profile-image

  Veehouder

  Dit zijn twee belangrijke vragen! Het doel moet zijn om op een redelijke en betaalbare manier de doelen te halen, die goed zijn voor het milieu en gezondheid, voor mens en dier. Het moet op waarheid berusten, niet van die kreten als zure regen e.d.! Daarmee verlies je de geloofwaardigheid.

Of registreer je om te kunnen reageren.