Home

Achtergrond 161 x bekeken

Opvallend normale planeet ontdekt

Europese astronomen hebben een planeet in een ander zonnestelsel ontdekt die opvalt door zijn normaliteit.

De zogeheten exoplaneet ,,lijkt op de planeten in ons zonnestelsel'', maakte de Duitse ruimtevaartorganisatie DLR woensdag bekend.

De exoplaneet is CoRoT-9b genoemd, naar de Europese satelliet waarmee het hemellichaam werd ontdekt. De ruimtetelescoop CoRoT werd in 2006 gelanceerd om te zoeken naar planeten als de aarde buiten ons zonnestelsel.

CoRoT-9b staat in het sterrenbeeld Slang, op ongeveer 1500 lichtjaar van de aarde. De exoplaneet is even groot als Jupiter en draait in 95 dagen om zijn zon. De temperatuur varieert er van 20 graden onder nul tot 160 graden boven nul, volgens de onderzoekers ,,redelijk gematigd''. Daarmee lijkt de planeet in niets op de eerder ontdekte exoplaneten. Die zijn veel heter omdat zij dichter bij hun zon staan.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.