Home

Achtergrond 288 x bekeken

Opheffing LNV slecht voor concurrentiekracht sector

Zonder een afzonderlijk departement van landbouw verliest de agrarische sector flink aan concurrentiekracht.

Dat stellen LNV-minister Gerda Verburg en bestuursvoorzitter Aalt Dijhuizen van Wageningen UR.

Zij vrezen dat opheffing ten koste gaat van de Nederlandse koppositie in de agribusiness.

Een groot aantal partijen in de Tweede Kamer pleit voor het onderbrengen van LNV bij het ministerie van Economische Zaken; een apart departement voor de agrarische sector achten zij niet nodig. Volgens Verburg en Dijkhuizen gaat daarmee een belangrijke schakel verloren in wat zij de gouden driehoek noemen.

"De lijnen tussen mijn ministerie en het groene onderwijs en onderzoek zijn kort", stelt Verburg. "In combinatie met goed ondernemerschap is dat onze nationale sterspot. Het is net als met Simson in de bijbel: knip de haren eraf en de kracht is zoek." Ook Dijkhuizen vindt afschaffing geen goed idee. "Als wij alles in één keer wegschrijven, gaan ook de goede dingen verloren."

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.