Home

Achtergrond 5 reacties

'Ook varkenscyclus in melkveehouderij'

Melkveehouders kunnen leren van varkenshouders. Ook in onzekere tijden.

Dit hield de voorzitter van de LLTB-vakgroep Varkenshouderij Mark Tijssen een groep melkveehouders voor op een bijeenkomst van de Melkvee-academie in Ysselsteyn.

Tijssen gaf toe dat het nu lastiger is voor een melkveehouder om zijn bedrijfsresultaten en marge in de gaten te houden dan enkele jaren terug. "Toen kon je aan het begin van het jaar voorspellen wat een melkveehouder aan het einde van het jaar zou overhouden," herinnert Tijssen zich van zijn tijd dat hij voor de Rabobank werkte. Nu is dat door de grotere marktwerking in de melkveehouderij niet meer zo, maar waarschijnlijk kunnen melkveehouders toch leren om te gaan met de nieuwe onzekerheden.

De varkenshouders hebben het ook gedaan, stelde hij. "Op het eerste gezicht lijken onze resultaten heel wisselend en onzeker, maar het zesjaarlijkse gemiddelde is door de varkenscyclus toch heel stabiel. In de zeugenhouderij is de gemiddelde winst per zeug al jaren stabiel op ongeveer 500 euro per dier. Die wetenschap geeft houvast."

Tijssens boodschap was: staar je niet blind op de resultaten van één jaar, maar hou al je kosten goed in de gaten en let voor de rode draad in het geheel op het langjarige gemiddelde.

Dat vergt een andere manier van opereren, wat door de aanwezigen volop werd beaamd. De meeste melkveehouders maken zelfs nog niet eens een liquiditeitsbegroting, laat staan dat ze nog dichter op hun cijfers zitten. Toch is dit volgens Tijssen wel een manier om te overleven.

Har Gootzen van het Limburgse accountantsbureau Koenen en Co gaf de veehouders nog een paar nuttige tips. Als de kosten te hoog dreigen op te lopen, moet je weliswaar eerst de grootste kostenposten zien te beperken, maar het is ook erg belangrijk om alle kostenposten in beeld te krijgen. Probeer dan overal een gelijk deel vanaf te halen. "Niet één groot punt, maar vele kleine dingen zorgen voor extra financiële ruimte."

Laatste reacties

 • no-profile-image

  We doen het goed

  Ongelofelijk wat laten we ons met z'n allen weer piepelen. Altijd maar horen dat de kosten omlaag moeten. Onderhand gaat het ten kosten van het dierwelzijn, en ons eigen welzijn. Wanneer gaan we eens met de vuist op tafel slaan, dat de prijs omhoog moet.
  Of hoeven alleen de boeren maar te werken voor een rendabele toekomst?
  Waar hebben we in hemelsnaam een Cooperatie of standsorganisatie voor.??
  Ik vertik het om mijn koeien te onthouden van een goede bedrijfsvoering omdat de handel het verrekt om fatsoenlijk te betalen. Dan maar over de kop. Maar dan kan ik dat wel met een geheven hoofd doen.

 • no-profile-image

  Boer

  Wacht niet tot je over de kop bent. Verkoop de rotzooi en investeer je geld in een AH of branchegenoot. Dat zijn de ondernemers en daar is het geld. Het geeft veel frustratie als je collega's liever veel melken dan veel verdienen. Hans heeft trouwens ook een goed punt en ik zou er aan toe willen voegen dat het een goed idee zou zijn dat het inkomen, het inkomen per VAK, en de eigen vermogensposities over de laatste tien jaar van de varkenshouders, glastuinders en rozentelers samen met die van de melkveehouderij in een grafiek worden gezet. Gewoon de keiharde cijvers. Zo hebben we geen "experts" nodig om voor ons te bepalen wat het beste is voor ons.

 • no-profile-image

  Hans

  Dus de koeieboeren moeten bij de varkensboeren in de leerschool, en de varkensboeren bij de glastuinders, en glastuinders weer bij de rozentelers. Da's toch ook een mooie cyclus

 • no-profile-image

  Leg eerst maar eens uit wat de markt voor boerderi

  Een primaire productie die door natinale als europese overheden gestuurd wordt;daar kun je niet echt spreken van marktwerking.
  Het was de zoveelste profeet in Ysselstijn die zegt je moet het thuis op het erf zoeken.
  Dat wordt ons al vele jaren verteld;zodat wij steeds betere producten met steeds meer betaalde certificeringen afleveren tegen een steeds naar beneden gaande opbrengsten.

 • no-profile-image

  Piet Slingerland

  Beste Hans, niet te cynisch worden!!!... Toch moet ik ook onderstrepen dat uw analyse juist is!!!... Oorzaak Nederlandse overmoed !!!... De overmoed die ik bedoel leerde ik in 1974 al kennen bij het wereldkampioenschap voetbal !!!!!..... Toen hebben de nederlandse voetballers ook door hoogmoed verloren, is het nu de agrarische sector ???, vergeef het mij beste lezers, het was maar een spontane gedachte.

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.