Home

Achtergrond 274 x bekeken 2 reacties

Ook Q-koorts op bedrijf in Wanroij

De ruimingen op de 77 veebedrijven met Q-koorts zijn nagenoeg afgerond, maar vandaag is de bacterie wederom vastgesteld op een bedrijf.

Het gaat om een melkgeitenhouderij in het Noord-Brabantse Wanroij (gemeente Sint Anthonis), meldt het ministerie van LNV.

Op het bedrijf in Wanroij zijn 1500 melkgeiten. Sinds 2007 werden duizenden mensen ziek door de Q-koorts. Vanaf december zijn daarom op besmette bedrijven ongeveer 45.000 drachtige geiten en schapen geruimd, om zo te voorkomen dat bij een miskraam de Q-koortsbacterie in grote aantallen vrijkomt.

Het ministerie houdt er rekening mee dat er tot half mei, wanneer deze lammerperiode en de ruimingen eindigen, nieuwe besmettingen kunnen bijkomen. Tijdens de volgende lammerperiode vanaf 1 juni, hopen de ministers Gerda Verburg (LNV) en Ab Klink (Volksgezondheid) het vervoers- en fokverbod te kunnen versoepelen, omdat dan alle melkgeiten en schapen volledig gevaccineerd kunnen zijn. Het vaccin voorkomt volgens Verburg in elk geval abortussen en juist daarbij duikt de Q-koortsbacterie op.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  dierenvriend

  hebben Verburg en Klink een andere ziekte ????? geiten en schapen boeren heel veel sterkte.

 • no-profile-image

  harmen

  Welke aflamperiode? Vanaf 1 juni? Dat een onnozelaar van het ANP zo'n bok schiet is nog tot daar aan toe, maar dat het Agrarisch Dagblad en Boerderij dit zo overnemen...
  Vooruit, een klein beetje achtergrondinfo dan: de draagtijd van een geit is vijf maanden.

Of registreer je om te kunnen reageren.