Home

Achtergrond 6 reacties

Onvoorspelbare wetenschap

Niets is zo onvoorspelbaar als de wetenschap.

Wat vandaag nog gezond is, kan morgen opeens een ander predikaat krijgen. De zuivel kan er over meepraten. Joris Driepinter is jarenlang de verpersoonlijking geweest van het idee dat je toch tenminste drie glazen melk per dag moet nuttigen om gezond op te groeien. Tot het moment dat de wetenschap vaststelde dat er toch veel ongezonde vetten in zuivelproducten voorkomen.

Wetenschappers hebben ooit gezien dat ratten en muizen heel goed reageren op bepaalde natuurlijke transvetten, die bij voorbeeld in melk voorkomen. Langzamerhand werd het gemeengoed, dat ook de mens profijt zou hebben van de consumptie van dergelijke vetten. En dus speelde ook de zuivelindustrie daarop in.

Er zijn hele programma's opgezet om de hoeveelheid ongezonde vetten in melk te verlagen, bijvoorbeeld door het dieet van de koe aan te passen. Maar het effect daarvan zou wel eens averechts kunnen zijn, stellen Amsterdamse en Wageningse wetenschappers. Of het onderzoek nu het laatste woord is of niet, het toont wel aan dat zelfs op wetenschappelijke onderzoeken gebaseerde productaanpassingen niet zonder risico's zijn.

Ook de wetenschap heeft niet de wijsheid in pacht.

Agrarisch Dagblad

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Han

  In de wetenschap bestaat maar ëën zekerheid >ieder antwoord werpt nieuwe vragen op<. Hier zit het verschil tussen wetenschap en politiek. Bij politiek is een antwoord meteen een wetmatige zekerheid en dus beleids bepalend. De wetenschapper ziet in ieder antwoord nieuwe vragen, twijfel, klopt het wel of moet ik .... etc. Zo gauw het antwoord van de wetenschapper >vast staat, niet discutabel< heeft Spotvogel gelijk. Onderbouw het antwoord van opdrachtgever via zgn. wetenschap.

 • no-profile-image

  Kritische Lezer

  Dat verhaal van jou gaat toch zéker niet over Wageningen, Han. Daar twijfelen ze niet zo snel aan hun "wetenschap".

 • no-profile-image

  Sportman

  Melk is gewoon gezond, maar wat er allemaal bij gemengd wordt aan smaak en kleur weet je niet of dit voor sommige mensen niet goed is! De beste sportlieden leven van gezonde boeren kost! Alles met mate!!

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Er is veel valse wetenschap met haar eigen politieke agenda's, de rol van de wetenschap lijkt volkomen uitgespeeld

 • no-profile-image

  gert

  In Kopenhagen waren ook veel dikbetaalde wetenschappers,lekker eten en drinken op kosten van de belastingbetaler,en flink wat onzin produceren

 • no-profile-image

  spotvogel

  De hedendaagse wetenschap is uitermate voorspelbaar. Maak een hengeltje klaar, sla een stevig gedekte cheque aan de haak, werp uit en....béét! Want moderne wetenschappers? Die vangt men met het smerigste aas. Geld!

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.