Home

Achtergrond 173 x bekeken 1 reactie

Onderzoeken beoordeeld op maatschappelijk nut

Vijf Nederlandse organisaties op wetenschappelijk gebied hebben een nieuwe methode ontwikkeld om onderzoeken te beoordelen.

Tot dusver bepaalde vooral het aantal publicaties en geciteerde werken in vakbladen de kwaliteit die aan een studie werd toegekend; nu gaat ook het maatschappelijk nut meetellen.

De initiatiefnemers (KNAW, NWO, HBO-Raad, VSNU en het Rathenau Instituut) presenteerden de nieuwe methode maandag. Daarin wordt ook gekeken of de resultaten van een onderzoek bruikbaar zijn voor bijvoorbeeld innovatie in het bedrijfsleven of het oplossen van maatschappelijke problemen.

Volgens de vijf organisaties is het belangrijk om de maatschappelijke waarde van wetenschappelijke studies in kaart te brengen. Het is de bedoeling dat onderzoekers erdoor worden uitgedaagd ook op zoek te gaan naar toepassingsmogelijkheden van nieuwe kennis. Dat kan de innovatie en de economie in Nederland stimuleren.

Administrator

Eén reactie

  • no-profile-image

    gert

    Er vinden heel veel nutteloze onderzoeken plaats die de belastingbetaler tientallen miljoenen euro,s kosten om wetenschappers en onderzoekers aan het werk te houden

Of registreer je om te kunnen reageren.