Home

Achtergrond

Onderzoek naar relatie ESBL’s en pluimvee

Het RIVM onderzoekt of pluimvee een bron is van ESBL-besmettingen bij mensen.

Volgens het instituut zijn er aanwijzingen dat de ESBL’s, enzymen die antibiotica uitschakelen, die bij pluimvee en mensen worden aangetroffen dezelfde genetische structuur hebben.

RIVM-arts Maurine Leverstein noemt de aanwijzingen voor een causale relatie in een vertrouwelijke notitie "suggestief, maar geen bewijs". ESBL’s worden gezien als een gevaar voor de volksgezondheid omdat ze voor resistentie tegen bepaalde antibiotica, penicilline en cefalosporinen, zorgen. Deze antibiotica worden in de humane geneeskunde vaak bij ernstige infecties ingezet. Het RIVM signaleert over de afgelopen jaren een explosieve toename van de ESBL-prevalentie en noemt de voedselketen en het hoge antibioticagebruik in de veehouderij als mogelijke oorzaken.

"Recent is bekend geworden dat ESBL-genen in hoge percentages worden aangetroffen in E.coli ioslaten afkomstig van Nederlandse vleeskuikens. In 2006 en 2007 bleek dat 15 procent van de E.coli-bacteriën op vleeskuikenbedrijven een ESBL is, wat een aanwijzing is dat deze ESBL’s op veel bedrijven voorkomen", onderbouwt Leverstein deze vermoedens.

Daarnaast verwijst ze naar onderzoeken in Spanje en de VS waaruit bleek dat respectievelijk 67 en 85 procent van de kippen in supermarkten ESBL’s bevatten.

Bovendien blijkt uit onderzoek van het RIVM in samenwerking met het UMC Utrecht en het Centraal Veterinair Instituut (CVI) dat pluimvee-ESBL’s veel gelijkenissen vertonen met ESBL’s bij mensen. Dit zijn echter voorlopige resultaten en Leverstein hoopt in verder onderzoek aan te tonen in hoeverre de genetische structuur overeenkomt.

Vorige week ontstond ook al ophef over ESBL’s en het antibioticagebruik in de pluimveesector. Naar aanleiding daarvan riep de maatschappij voor diergeneeskunde, de KNMvD, dierenartsen op om zo min mogelijk cefalosporinen voor te schrijven bij pluimvee om zo resistentie te voorkomen.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.