Home

Achtergrond 401 x bekeken

Omzet Fonterra met 3,7 procent gedaald

De omzet van de Nieuw-Zeelandse zuivelonderneming Fonterra is over de tweede helft van 2009 gedaald met 3,7 procent naar 5,8 miljard euro (7,7 miljard Amerikaanse dollar).

De onderneming gaat ervan uit aan het einde van het boekjaar een dividend van 8 dollarcent per aandeel te kunnen uitkeren.

Dat blijkt uit de halfjaarcijfers van de onderneming. Fonterra wijt de gedaalde omzet aan de fluctuerende prijzen op de wereldmarkt. De lagere verkooprijzen zijn volgens de onderneming wel voor een groot deel goedgemaakt door een stijging van de verkochte volumes en gunstige wisselkoersen. In de tweede helft van 2009 heeft Fonterra de balans verbeterd. De schulden werden teruggebracht van 61,5 procent vorig jaar naar 53,3 procent.

De coöperatie houdt vast aan de eerder gedane voorspelling dat het bedrijf de boeren dit jaar € 3,07 (5,70 dollar) per kilo gecombineerd vet en eiwit (milksolids) zal betalen. Fonterra-voorzitter Henry van der Heyden spreekt van de tweede beste melkprijs sinds het ontstaan van Fonterra in 2001.

Fonterra signaleert over het afgelopen jaar een toegenomen consumentenvertrouwen in voor de onderneming belangrijke afzetmarkten. Langzaam lijkt de zuivelmarkt zich volgens Fonterra te stabiliseren. De laatste vijf maanden lagen de prijzen voor vollemelkpoeder op de veiling redelijk stabiel tussen de 2.431 en 2.693 euro (3.250 tot 3.600 dollar).

Of registreer je om te kunnen reageren.