Home

Achtergrond 27 reacties

Omvangrijke handel in zwarte mest

De Algemene Inspectiedienst (AID) voert sinds zomer vorig jaar een groot onderzoek uit naar de handel in zwarte mest.

Het onderzoek richt zich op het fictief afleveren van dierlijke meststoffen. Er lopen twee onderzoeken: een strafrechtelijk onderzoek, onder de naam Firebrick en een bestuursrechtelijk onderzoek.

Volgens de AID hebben bij dit laatste onderzoek al 110 boeren een boete gekregen of een aanzegging. Hoeveel intermediairs erbij betrokken zijn, wil de AID niet zeggen. De dienst bekijkt nu of betrokken intermediairs de stromen dierlijke mest kunnen verantwoorden.

Over het strafrechtelijk onderzoek wil de inspectiedienst niets zeggen. Maar uit meerdere 'afdoeningsrapporten' van de AID, die in het bezit zijn van Boerderij, blijkt dat er bij deze zaak vier intermediairs betrokken zijn. Opvallend is dat één hiervan Mesthandel Niels Lentjes is. Deze jonge mestbemiddelaar, 16 jaar, ontkende twee weken geleden in Boerderij nog dat hij betrokken was bij de handel in zwarte mest. Afgaand op de AID-rapportages ontstaat nu toch een heel ander beeld. In de afdoeningsrapportages staat: 'als overige betrokkene bij deze transporten is meestal Mesthandel Niels Lentjes bv vermeld'.

Verder komt naar voren dat dierlijke meststoffen vermoedelijk fictief zijn afgeleverd op naam van de afnemer Groenerije te Loenen. Dit bedrijf wordt gezien als de spil in deze mestzwendelzaak. De AID vermoedt dat het alleen op papier alle mest ontving, terwijl in werkelijkheid de mest naar melkveehouders ging.

Meer hierover deze week in Boerderij.

Bekijk het filmpje waarin melkveehouder Karst Tamminga in Echtenerbrug (Fr.) zijn collegaboeren waarschuwt voor de handel in zwarte mest.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  eigen schuld

  De lijst met transporteurs die hier niet aan meedoen is denk ik kleiner dan die van de fraudeurs maar ik ben bang dat ipv deze jongens te schorsen of de NIWO vergunning in te trekken het met een sisser afloopt want er zijn te veel handelaren/transporteurs bij betrokken (waaronder ook hele grote marktleiders )

 • no-profile-image

  LTO-Hater

  Het zou nog sympathieker zijn als de overheid nu eindelijk haar geblunder eens toegaf i.p.v. steeds maar weer de uitwassen die uit de mestwet voortvloeien, te bestrijden. Dit is allemaal symptoombestrijding terwijl men voorbijgaat aan de oorzaak van alle ellende. Hoeveel mensen moeten er nog slachtoffer worden van dit geblunder voor men het licht ziet? En hoeveel moet het nog kosten? In deze tijden van crisis lijkt het me prioriteit nr. 1 om dergelijke geldverslindende onzin te beëindigen.

 • no-profile-image

  varkensboer

  waar maken jullie je druk om met z'n allen....het is maar stront!!!!
  blij euh..heel blij weg te zijn.

 • no-profile-image

  toeschouwer100

  Zolang er al een mest wet is,is er ook al een grijs en zwart gebied in de mest handel,raar dat het nu pas aan het licht komt!
  Ik hoop voor iedereen die er mee te maken heeft dat he met een sisser af loopt,maar naar het lijkt,moeten er een aantal goed op de blaren zitten,en die moeten ook niet klagen maar dragen,als je mest op de dam krijgt zonder een bon,weet jegewoon dat het zaakjemeer stinkt dan de mest alleen!

 • no-profile-image

  Piet Wisse

  Kan de vergunning van sjoemelende mesthandelaren niet ingetrokken worden? Ze beschadigen de hele sector en worden zoals het lijkt nauwelijks bestraft.

 • no-profile-image

  spotmelker

  Zet in de goede volgorde: De beterweters (WUR): de goedgelovigen (LNV): wat slimmere jongens (intensieve veehouders):De grootverdieners (tussenhandel): De incognito's (de transporteurs mét GPS)De juttekopjes (melkveehouders met te lage melkprijs).

  Oplossing een troebele mestvijver waarin het voor de AID goed vissen is.

 • no-profile-image

  keutelboer

  Beste Twan in Poepland of de AID niet meer ziet dan GPS vervoerde vrachten betwijfel ik .Maar ze zijn nu met onderzoek bezig bij paar grote jongens in de mest wereld . Via enkele van hen lopen veel meststromen . Als dit uitgespit is krijgen de boeren die hier bij betrokken zijn vanzelf bezoek van de AID . Dit gaat binnen nu en een aantal jaren gebeuren . Want al het bewijs matriaal zal nagetrokken moeten worden . In Friesland zijn er al verschillende boeren die bezoek gehad hebben . Hun namen waren bij de handel geregisteert , dit was dus een makkie.IK verwacht dat er de komende jaren door de AID flink zal worden toegeslagen .

 • no-profile-image

  daad

  Vergunning mesthandelaren afnemen alsook de toeslagrechten en derogatie intrekken bij de betrokken melkveehouders. Het zijn beslist geen zielepoten die er niks aan konden doen.

 • no-profile-image

  Klokkenluider

  Ik vraag me af hoe dit allemaal bekend is geworden,Is meneer Karst Tamminga de KLOKKENLUIDER hier,wie heeft het er nou niet goed mee gehad met zwarte mest!
  Dom Dom

 • no-profile-image

  ikniesnappen

  onbegrijpelijk dat boeren dit doen

 • no-profile-image

  wipstaartje

  Volkomen begrijpelijk dat mesthandelaren dit doen!

 • no-profile-image

  Piet Wisse

  Het gebeurd best wel eens dat je niet 100% uitkomt met je mest, maar bij leveringen van 40 of 50 vrachten weten alle betrokkenen dat ze fout bezig zijn. Daar moet bewust gemanipuleerd zijn in de afvoer. Ben het helemaal eens met mesttransporteur.

 • no-profile-image

  spotvogel

  "Waar LTO, daar shit! "zou Jules Deelder zeggen!

 • no-profile-image

  Kippeboertje

  Het zou wel zo sympatiek zijn als Boerderij ook de namen van de andere intermediairs noemde, dan kunnen ze allemaal aan de schandpaal.

 • no-profile-image

  cor

  Laten we maar beginnen met die WUR-kneus Piet Wisse. Want daar komt die mestwetrotzooi toch vandaan!

 • no-profile-image

  Mestrijder

  Het zou wel eens goed zijn dat alle mesttransporteurs en handelaars die hier bij betrokken zijn met naam genoemd worden en dat hun erkenning als mestintermediair wordt ingetrokken. Ze maken de hele sector te schande en in een kwaad daglicht. Ik wil er in ieder geval niets mee van doen hebben

 • no-profile-image

  zwalker

  Waar CDA, daar bullshit! Want alle stront komt uit dat confessionele achtereind!

 • no-profile-image

  twan

  dit is allemaal wat de aid middels gps ziet , het is zeer gelukkig dat ze alles wat zonder gps gaat niet zien want dit betreft de factor 10000 x ! Onbegrijpelijk de aid leren alleen op gps en handhaven , alles wat er tussen gebeurd zien ze niet , en zo kunnen ze bij een keurig afnemertje waar de mest een druppel buiten de sleuf ligt lekker toeslagrechten inpikken . Beste AID hiermee creeer je dat heel nederland buiten de pot pist

 • no-profile-image

  LTO-Hater

  Laat maar Spotvogel, Hans is ook zo'n LTO-er. Je weet toch zelf ook wel dat de LTO zelf bij deze smerigheid betrokken is. Zal ook wel een intensief bedrijf hebben.

 • no-profile-image

  mesttransporteur

  Hallo allemaal
  Een ieder die met mest bezig is. Weet wat wel mag en wat vooral NIET.
  Nu zijn de simpel te pakken, de zak en kost het veel geld en stress. En de BV mannen DOEN ZIELIG.

 • no-profile-image

  een wakker dier

  Niels werd stinkend rijk met poep en zeik.
  Helaas zat er een luchtje aan.
  De "goede" naam is naar de maan.
  Als ik het zo eens bekijk,
  is het gedaan....
  met de centjes van Lentjes.
  Zo gewonnen zo geronnen.
  Dit kon niet goed gaan Niels...
  te jong, te onbezonnen.

 • no-profile-image

  Hans

  Afschuiven op een mestwet die niet zou deugen en de ogen sluiten voor de oplichtingspraktijken van Lentjes c.s. Schandelijk vind ik.
  Mest wordt geregistreerd op een fictief bedrijf en komt vervolgens elders het erf op. Degene die daar woont is verzekerd dat alles geregeld is, achteraf blijkt dit bedrog. Dat heeft niets te maken met een ondeugdelijke mestwet, maar alles met een willens en wetens oplichten van klanten.
  De varkenshouder is mest kwijt, heeft afvoer op papier, maar in praktijk komt het elders. De melkveehouder/ akkerbouwer had die mest niet moeten nemen, dat is waar.

 • no-profile-image

  niet

  eerst mest ontvangen waar van je weet dat het niet 100% zuiver is. en dan met je grote hoofd op tv zielig doen

 • no-profile-image

  Kritische Lezer

  Dat kan helemaal niet. Er is immers geen zwarte mest. Waar hebben we het eigenlijk over (hè, Piet)?

 • no-profile-image

  gert

  Een ding is zeker,het stinkt !

 • no-profile-image

  spotvogel

  Je hebt gelijk Hans, dit is pure oplichterij. Maar als je het forum 'chauffeur met teveel kippenmest in Duitsland' goed leest dan is de mestwetgeving in feite ook oplichterij.

 • no-profile-image

  Zet 'm

  en niet te vergeten de fouten in de mestwet die al deze praktijken mogelijk maken. De vraag is wie we nu eigenlijk aan moeten pakken.

Laad alle reacties (23)

Of registreer je om te kunnen reageren.