Home

Achtergrond 360 x bekeken 2 reacties

Omvangrijk baggerwerk Kop van Overijssel

De wateren in de Kop van Overijssel worden de komende twintig jaar gebaggerd.

Het gehele project kost naar schatting 100 miljoen euro. Vrijdag ondertekenden Natuurmonumenten, Staatsbosbeheer, provincie Overijssel, waterschap Reest & Wieden en de gemeente Steenwijkerland in Sint Jansklooster een samenwerkingsovereenkomst. De eerste vijf jaar zullen de provinciale watergangen en de wateren rond Giethoorn uitgediept worden.

"We verwachten alleen deze jaren al ruim 1 miljoen kubieke meter baggerspecie omhoog te halen'', zei Jappe de Best van Royal Haskoning.
Het adviesbureau onderzocht onder meer de kwaliteit van de bagger. Het materiaal is grotendeels schoon en zal ter plaatse worden hergebruikt. Zo worden oevers hersteld en worden eilanden gecreëerd in de omvangrijke meren in natuurpark De Weerribben-Wieden.

De grote meren in het gebied zijn vooralsnog te duur om te baggeren. De komende jaren wordt daarom een proef gehouden om op natuurlijke wijze met gebruik van stroming in het water slib af te voeren naar een diep gat dat in een van de meren wordt gegraven.

Het grootste laagveenmoeras van West-Europa slibt langzaam dicht. Natuur en recreatie ondervinden er last van. "Er is de afgelopen vijftien jaar te weinig gebaggerd'', zei Gerald Smilda van de gemeente Steenwijkerland. "We verwachten in 2011 bij Giethoorn te beginnen met baggeren.''

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  gert

  Waarom moet er gebaggerd worden ?Anders laat men de natuur gewoon zijn gang gaan !! Is vast in strijd met Natura 2000.Er wordt weer met 2 maten gemeten

 • no-profile-image

  hulsink

  wacht maar als je tot je knieen in het water tv zit te kijken
  dan wil ik de reactie wel horen als het zo ver is.

Of registreer je om te kunnen reageren.